Ilmavoimat mukana Kansallisessa veteraanipäivässä

hurricaneKansallisen veteraanipäivän pääjuhla järjestetään Jyväskylän Paviljongissa lauantaina 27. huhtikuuta. Kaikille avoimen tilaisuuden juhlapuheen pitää tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ilmavoimat on mukana veteraaninpäivässä kalustonäyttelyllä ja ylilennolla. Mukana on myös entisöinnistä valmistunut Hawker Hurricane.

Jyväskylän kaupunki järjestää Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan lauantaina 27. klo 13.00–14.30 Jyväskylän Paviljongissa. Valtakunnallinen veteraanipäivän juhla järjestetään 27. kerran. Päivää vietetään Suomessa Lapin sodan päättymisen ja rauhan alkamisen muistopäivänä.

Pääjuhlan juhlapuhuja on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Presidentin juhlapuheen lisäksi Puolustusvoimain komentaja kenraali Ari Puheloinen tuo tilaisuuteen Puolustusvoimien tervehdyksen ja Jyväskylän kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginjohtaja Markku Andersson. Veteraanin puheenvuoron esittää lotta Aino Lehtonen. Perinteisesti juhlasta lähtee seppelpartio sankarihaudalle.

Pääjuhlaan odotetaan jopa 2500 osallistujaa. Pääjuhla on kaikille avoin ja Yleisradio lähettää juhlan suorana tv-lähetyksenä. Veteraaneille järjestetään juhlaan kuljetukset Keski-Suomen kunnista.

Ilmavoimien kalustonäyttelyn teemana on suorituskyky

Puolustusvoimat järjestää yhdessä Keski-Suomen Pelastuslaitoksen ja Keski-Suomen Poliisilaitoksen kanssa kalustonäyttelyn, jonka teemoina ovat ilmapuolustuksen suorituskyky ja viranomaisyhteistyö. Keski-Suomen Ilmailumuseo tuo Paviljonkiin juuri restauroinnista valmistuneen Ilmavoimien toisen maailmansodan aikaisen Hawker Hurricane -hävittäjän.

Paviljongin alueella Lutakonaukiolla järjestävässä kalustonäyttelyssä esitellään monipuolisesti Ilma- ja Maavoimien sekä pelastuslaitoksen ja poliisin erikoisajoneuvokalustoa. Lisäksi kalustonäyttelyssä esitellään ilmapuolustuksen ase- ja valvontajärjestelmiä, Ilmavoimien lentotukikohdan toimintoja sekä koulutuksessa käytettäviä välineitä ja simulaattoreita.

Alueella on sotilaskodin myyntipiste, josta voi ostaa esimerkiksi munkkikahvit ja hernekeittoa.

Puolustusvoimat juhlistaa Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa Ilmavoimien lentokoneilla ja Maavoimien helikopterilla toteutettavalla ylilennolla, joka ylittää Paviljongin ja kalustonäyttelyalueen klo 12.00.

Mukana on CASA C295M,  Learjet 35, F/A-18 Hornet sekä NH90-helikopteri. Ylilennon toteutuksella on säävaraus. Hornetin mukana ei ole varmaa heittoistuinongelmista johtuvan osittaisen lentokiellon takia.

 Valokuvanäyttelyjä

Paviljongin messutiloissa on nähtävillä kolme valokuvanäyttelyä:

  • Henrik Elo: Ilmasta ilmaan, ilmasta maahan, maasta ilmaan – tuokiokuvia ja näkymiä Hornet-hävittäjästä
  • Keski-Suomen Ilmailumuseo: Lentokonemekaanikot lentoturvallisuuden takaajina
  • Keski-Suomen museo: Se lasku kannatti maksaa, näyttely toisen maailmansodan sotakustannuksista Suomelle.

 

Juhlapäivän 27.4. ohjelma:

klo 10.00 lipunnosto ja hartaus
klo 11.00 veteraanien lounas
klo 13.00 alkaen pääjuhla