Ilmavoimat suorittaa ilmamaaliammuntoja Perämerellä - käytössä konetykit ja ohjukset

MLU_HW_3Ilmavoimat harjoituttaa ohjaajiaan parhaillaan ilmamaaliammunnoissa Vaasan, Kokkolan ja Oulun edustan merialueilla. Harjoituksessa käytetään Hawk- ja Hornet -koneiden konetykkejä sekä todennäköisesti laukaistaan ohjuksia. Käynnissä oleva noin kaksiviikkoinen Ilmamaali 2017 -harjoitus päättyy 21. toukokuuta.

Ilmavoimien ohjaajat saavat 8. toukokuuta alkaneessa Ilmamaali 2017 -harjoituksessa kokemusta lentokonetykin ja ilmataisteluohjusten tähtäämiseen ja laukaisemiseen todenmukaisissa olosuhteissa. Päivittäin lennetään useita harjoituskierroksia.

Ilmavoimat_ilmamaali_2017Ammuntojen maalina tällaisissä harjoituksissa käytetään maalilennokkeja sekä ilmavoimien Learjet 35 A/S -koneiden hinaamia maalilaitteita.

Harjoitusta varten Perämeren alueelle on varattu rajoitus- ja suoja-alueita. Rajoitusalueet koskevat ilmatilaa maanpinnalta tai lentopinnalta 95 aina lentopinnalle 660.

Alueet varataan erikseen päivittäiseen käyttöön.

Käynnissä ollessaan Ilmamali 2017 -harjoitus aiheuttaa muulle ilmaliikenteelle reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia.

Ammuntojen lentotoimintaan osallistuu tapahtuu Hävittäjälentolaivue 41 Tikkakosken tukikohdasta , Karjalan lennosto Kuopion ja Lapin lennosto Rovaniemen tukikohdista. Lisäksi lentotoimintaa suoritetaan myös Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalta.

Puolustusvoimien NH-90 helikopteriLentotoimintaan osallistuu Boeing F/A-18 Hornet- ja Bae Hawk -koneiden lisäksi Learjet-suihkukoneita. Mukana harjoituksessa on myös Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita. Ne tarjoavat SAR (Search and Rescue) - palvelua tarvittaessa.