Ilmavoimien Hornetit ja Maavoimien NH90-kopterit Ruotsiin FVÖ19-ilmaoperaatioharjoitukseen

B16_Gripen_nousukaarrossaSuomen Ilmavoimat osallistuu 22.–27. maaliskuuta järjestettävään Ruotsin ilmavoimien Flygvapenövning 19 (FVÖ19) -ilmaoperaatioharjoitukseen 8-12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Mukana on myös kolme NH90-helikopteria. Kyseessä on osa Suomen ja Ruotsin välistä ns. FISE-yhteistyötä.

Flygvapenövning on Ruotsin ilmavoimien vuosittainen ilmaoperaatioharjoitus, jonka tavoitteena on harjoittaa ilmapuolustusjoukkoja Ruotsin kansallisen puolustuksen tehtäviin. FVÖ19-harjoituksen lentotoiminta on ympärivuorokautista ja tapahtuu pääosin Pohjois-Ruotsin yllä. Lentotoimintaa on myös Suomen ilmatilassa Tornionjokilaakson ja Länsi-Lapin yläpuolella.

F100_HN1_soihtucloseSuomen ilmavoimat on mukana FVÖ19-harjoituksessa sekä ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien niin sanottujen sinisten joukkojen että niiden vastustajaa kuvaavien punaisten joukkojen osana. Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 8-12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja noin 180 henkilöä.

Maavoimat on mukana kolmella NH90-kuljetushelikopterilla ja noin 30 henkilön osastolla. FVÖ19-harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 2 500 henkilöä.

Horneteista 4-6 osallistuu sinisen osapuolen toimintaan käyttäen tukikohtanaan Ruotsin Kallaxia sekä tarvittaessa muita Pohjois-Ruotsin tukikohtia. Myös maavoimien NH90-helikopterit tukeutuvat Kallaxiin.

Punaisen osapuolen toimintaan osallistuvat 4-6 Hornetia lentävät Rovaniemen tukikohdasta. Rovaniemelle tukeutuu suomalaisten Hornetien lisäksi myös 4-6 Ruotsin ilmavoimien Gripen-monitoimihävittäjää, 2-4 SK-60-suihkuharjoituskonetta ja kaksi Saab SFO:n operoimaa elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Learjet-suihkukonetta.

Rovaniemen tukikohdassa palvelevat Lapin lennoston varusmiehet osallistuvat harjoitukseen lentoteknisen huollon ja polttoainejakelun tehtävissä sekä sotilaspoliiseina. Lisäksi Kallaxin harjoitusosastoon Ruotsissa osallistuu noin 20 apumekaanikkona palvelevaa varusmiestä.

Maavoimat_NH90_net_Perttu_KarivaloSuomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat osallistuneet toistensa kansallisen puolustuksen tehtäviin keskittyviin ilmaoperaatioharjoituksiin vuodesta 2016 alkaen osana maiden välistä FISE-puolustusyhteistyötä.

Toukokuussa 2018 ilmavoimat osallistui Itämeren sekä Ruotsin keski- ja kaakkoisosien yllä järjestettyyn FVÖ18-harjoitukseen kahdeksalla Hornetilla. Myös tuolloin Hornetit lensivät harjoituksessa sekä sinisen että punaisen osapuolen joukoissa Ruotsin ilmavoimien rinnalla. Lokakuussa 2017 ruotsalaiset Gripenit puolestaan osallistuivat vastaavassa roolissa ilmavoimien Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoitukseen Suomessa.

Pohjois-Ruotsissa järjestetään samaan aikaan FVÖ19-harjoituksen kanssa Ruotsin maavoimien johtama Northern Wind 2019 -harjoitus, johon osallistuu Suomen maavoimista yli 1 500 henkilöä ja noin 500 ajoneuvoa. Northern Wind 2019 -harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 10 000 henkilöä Ruotsista, Suomesta, Norjasta, Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta.

Lue myös: