Ilmavoimien koneet jylisivät muodostelmassa Santahaminan yli - Puolustusvoimille uusi komentaja

vaihto_ylilento_closePuolustusvoimain komentajan lippu siirtyi kenraaliluutnantti Timo Kivisen haltuun Santahaminassa järjestetyssä vaihtokatselmuksessa. Lipun Kiviselle luovutti ensimmäinen lentäjätaustainen Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg. Ennen lipun vaihtoa Santahaminan yli lensi neljä Ilmavoimien konetta tiiviissä vinoneliömuodostelmassa.

Vaihtokatselmusta  seurasi median ohella kentän reunalta mm. ryhmä omaisia ja puolustusvoimain upseeristoa.

vaihto_upseeritTässä joukossa olivat mm. Puolustusvoimien strategiapäällikkö kenraaliluutnantti Kim Jäämeri, Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen ja puolustusvoimain pääinsinööri insinöörikenraalimajuri Kari Renko.

Tapahtumaa seurasi myös ulkomaalaisia vieraita, joista yksi oli Ruotsin Puolustusvoimain komentaja ja maan entinen Ilmavoimien komentaja Micael Byden.

Tasan kello 13.30 vaihtokatselmuskentän ylle saapui idän suunnasta Ilmavoimien neljän koneen ylilento. Tiiviin vinoneliön kärjessä lensi Pilatus PC-12NG -yhteyskone, jonka siivillä oli kaksi Boeing F/A-18 Hornetia ja takana BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskone.

vaihto_ylilento_1Vaihtokatselmuksen avasi puheellaan Puolustusvoimain väistyvä komentaja kenraali Jarmo Lindberg. Samaan aikaan ilmatilassa kaartelevien Hornetien ja Hawkien suihkumoottoreiden äänet kantautuivat kentälle.

"Komentajakauteni alkoi toimintaympäristön muutoksen yhteydessä ja samanaikaisesti puolustusvoimauudistuksen toimeenpano oli täydessä käynnissä. Puolustusvoimista rakentui vahva valmiusorganisaatio. Muutos on ollut käänteentekevä puolustuskykymme kannalta. Henkilökunta ja varusmiehet ovat päivittäin toimintavalmiita. Reserviläiset voidaan käskeä nopeasti palvelukseen", linjasi nyt reserviin siirtyvä kenraali Lindberg.

vaihto_lindberg"Kokonaisuudessaan viesti on selvä. Suomi pystyy ja on valmis puolustamaan itsenäisesti omaa maataan. Kiitän kaikkia niitä henkilöitä, jotka takaavat puolustusvoimien torjuntakyvyn ja jatkuvan valmiuden. Puolustusvoimien ammattihenkilöstö tekee töitä alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi. He takaavat, että yhteiskunta ja kansalaiset voivat toimia rauhanajan tehtävissä ja askareissa".

"Kiitän maamme poliittista johtoa saadusta strategisesta ohjauksesta, sekä resursseista Suomen puolustuskyvyn pitkäjänteistä rakentamista varten. Rakennettujen suorituskykyjen kanssa toimitaan vuosikymmeniä".

"Luovutan puolustusvoimain komentajan tehtävät seuraajalleni kenraali Kiviselle. Toivotan hänelle menestystä vaativassa virassa", päätti Lindberg.

Vaihto_lippuvaihtaaPuheen päätteeksi ilmoille kajahti komento "Lippu esiin". Sen myötä Puolustusvoimain komentajan lippu saapui kenraalien eteen ja vaihtoi omistajaa.

"Herra kenraali kiitän sinua pitkällä urallasi Puolustusvoimien parhaaksi tekemästä työstä, sekä toivotan meidän kaikkien puolesta menestystä reservin haastessa", sanoi kenraaliluutnantti Timo Kivinen.

"Nykyinen puolustusratkaisumme kestää toimintaympäristön ensi vuosikymmenenä mukanaan tuomat paineet. Yhä monitahoisempien uhkien ennaltaehkäisyyyn hallintaan ja torjuntaan tarvitsemme sekä moderniin teknologiaan perustuvia järjestelemiä, että asevelvollisuuteen perustuvaa laajaa reserviä".

"Yhteistyöllä muiden viranomaisten kanssa, sekä puolustusyhteistyöllä tuemme kansallisen puolustuksen kehittämistä. Merkittävimmät ensi vuosikymmenen hankkeet ovat jo käynnistetty."

Vaihto_kivinen"Operaatiotempon kasvaessa joukkojen, esikuntien ja keskisesti johdettujen suorituskykyjen koordinointi on yhä tärkeämpää. Uudet teknologiat ja automatisointi tuovat meille mahdollisuuden kehittää toimintatapojamme ja vastata tähän haasteeseen".

"Arvoisat palvelustoverit otan Puolustusvoimain komentajan tehtävät vastaan luottavaisin mielin. Puolustusvoimat on hyvässä kunnossa kiitos edeltäjieni. Tiedän, että tukenani on ammattitaitoinen henkilöstö. Yhdessä tekeminen antaa vahvaa luottamusta myös tulevaisuuteen", päätti Kivinen ja kohotti joukkojen kanssa kolminkertaisen eläköön-huudon Suomen Puolustusvoimille.

Vaihtokatselmukseen osallistuivat joukot Pääesikunnasta, Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista sekä Maanpuolustuskorkeakoulusta. Katselmuksen joukkoja komensi uusi pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä. Vaihtokatselmuksen yhteydessä järjestettiin myös kenttähartaus, jonka piti kenttäpiispa Pekka Särkiö.

vaihto_lippuvaihto_lippu_poistuu

 

 

 

 

 

vaihto_3_kenraalia

Lue myös: