Indonesialaiskoneen etsinnät jatkuivat Jaavanmerellä - sukeltajat odottavat sään paranemista

Basarnas_slide_1Etsintä- ja pelastustoimet Indonesia AirAsian Airbus A320 -koneen (PK-AXC) osien ja matkustajien löytämiseksi jatkuivat Jaavanmerellä jo neljättä päivää. Etsinnät keskittyivät nyt neljälle sektorille, jotka ovat  laajuudeltaan  yhteensä noin 20 000 neliökilometriä. Etsintätoimia on haitannut kova merenkäynti.

Kolmannen etsintäpäivän aikana löytyneet osat havaittiin noin 200 kilometriä (110 merimailia) kaakkoon Borneon saarella sijaitsevasta Pangkalan Bunista. Pelastusoperaatiota johtaa Indonesian etsintä- ja pelastuspalvelusta vastaava Basarnas vahvisti myös lennon QZ8501 A320-koneen hylyn löytymisen.

Basarnas_SAR_day4_1Laivat on neljännen etsintäpäivän ollessa käynnissä keskitetty neljälle 28x56 merimailin kokoiselle etsintäsektorille. Niiden alueelta merestä on saatu nostettua matkustajien ruumiita ja lentokoneen osia.

Kaikkiaan merestä oli neljännen päivän päättyessä nostettu vasta seitsemän ruumista. Ne on kuljetettu Bangkalan Buniin. Kaksi ruumista on kuljetettu edelleen tunnistamista varten Bayangkaran sairaalaan Surabayassa. Tunnistamisen suorittaa Indonesian poliisiin erikoisosasto.

Etsintäalueelle on allokoitu kaikkiaan 18 alusta. Paikalla on myös Yhdysvaltain laivaston Arleigh Burke -luokan ohjusristeilijä USS Sampson ja sen Sikorsky MH60R SeaHawk -meritoimintahelikopterit. Viimeisimpien tietojen perusteelta muutamia ruumiita on nostettu laivoihin eri sektoreilta.

Eilen levisi tieto, että yhdellä vainajalla olisi ollut pelastusliivit yllään. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että kone ei olisi hajonnut ilmassa ja matkustajilla olisi ollut aikaa valmistautua. Etsintöjen johto on kuitenkin sittemmin kumonnut tiedot pelastusliivien käytöstä virheellisinä.

Basarnas_Sonar_1Koneen runko on merenpohjassa noin 25-30 metrin syvyydessä. Merenpohjaa haravoidaan kaikuluotaimella koneen osien löytämiseksi.

Sukeltajat ovat joutuneet odottamaan sään paranemista. Lennontallentimia eli ns. mustia laatikoita ei ole kerrottu löytyneen.

Indonesia AirAsian Airbus A320 -matkustajakone (PK-AXC) katosi lennonjohdon tutkista sunnuntaina 28. joulukuuta matkallaan Indonesian Surabayasta (WARR) Singaporeen (WSSS). Lennolla QZ8501 oli kaikkiaan 155 matkustajaa ja seitsemän hengen miehistö.

IndonesiaAirAsia_A320_PKAXC_wikimedia_AeroIcarusVarsinaista onnettomuustutkintaa johtaa Indonesian onnettomuustutkintavirasto NTSC, jonka toimintaa tukevat mm. pudonneen lentokoneen valmistaja Airbus sekä Ranskan onnettomuustutkintavirasto BEA. Onnettomuuden syy selviää hyvin todennäköisesti lennontallentimien tiedoista.

Lue myös: