Iran pudotti suuren amerikkalaisen miehttämättömän RQ-4 Global Hawk -tiedustelukoneen

globalhawk_2_RAAFIranin vallankumouskaarti kertoi torstaina ampuneensa alas Yhdysvaltojen miehittämättömän Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk -tiedustelukoneen Hormuzin salmen yllä. Kyseessä on USA:n huipputekniikkaa edustava erittäin suuri UAV-ilma-alus. Iranin mukaan se loukkasi maan ilmatilaa, Yhdysvallat kiistää tämän.

Tilanne Persianlahdella on viime aikoina kiristynyt. Tankkialuksiin kohdistetut pommi-iskut ovat uhanneet liikennettä yhdellä maailman keskeisistä öljynkuljetusreiteillä Hormuzin salmessa. Yhdysvaltojen tiedusteluilma-aluksen alasampuminen lisää jännitteitä edelleen.

Nyt torstaina alasammuttu kone on Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk tai sen US Navy -versio MQ-4C Triton. Ne ovat suurimpia miehittämättömiä ilma-aluksia.

Global Hawk oli lähtenyt lennolle Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista. Iran ilmeisesti käytti Raad-ohjusjärjestelmää, joka on sikäläinen kehitelmä Suomessakin käytetystä venäläisestä Buk-ohjuksesta.

globalhawk_1_RAAFEnsilentonsa tyyppi teki 1998. Global Hawk kykenee samankaltaisiin tehtäviin kuin Lockheed Martin U-2 "Dragon Lady", mutta miehittämättömänä se voi lentää kauemmin.

Euroopassa toimivat USAF:n Global Hawkit lentävät säännöllisesti myös lähellä Suomea NATO-maa Viron ilmatilassa 15 - 16 kilometrin korkeudessa. Koneet tukeutuvat Sigonellan lentotukikohtaan Sisiliassa.

Global Hawkin toiminta-aika on yli 34 tuntia ja toimintamatka yli 22 800 kilometriä. Liikesuihkukoneen kokoisen mutta siiviltään purjekonemaisen ilma-aluksen kärkiväli on 39,8 metriä. Pituutta sillä on 14,5 metriä ja painoa 6781 kiloa.

Koneessa on V-peräsimet ja sen huippunopeus on 310 solmua. RQ-4:n voimanlähteenä on rungon yläpuolella yksi Rolls Royce North American F137-RR-100 -suihkumoottori. Lakikorkeus on 18 200 metriä.

tritonnet_usnavyUAV:tä (Unmanned Aerial Vehicle) ohjaa satelliittilinkin kautta kolmen hengen miehistö, joka voi olla missä päin maailmaa tahansa. Satelliittiantenni on koneen keulan yläpuolisessa pullistumassa.

Global Hawkin hyötykuorma on 910 kiloa. Koneen hinta on noin 130 miljoonaa dollaria.

UAV voidaan varustaa kulloisenkin tehtävän vaatimilla sensoreilla. Niitä voivat olla erilaiset tutkat, kamerat sekä elektronisen tiedustelun järjestelmät. T.T.