Ison-Britannian hallitus kielsi lennot Englantiin Qatarista, Omanista, Etiopiasta ja Somaliasta

LHR_terminaali_BAIso-Britannian hallitus on asettanut lentokiellon, joka koskee Qatarista, Omanista, Etiopiasta, Somaliasta Englantiin saapuvia lentoja. Kaikkiaan Iso-Britannia on kieltänyt maahan saapumisen lähes 40 eri maasta.

Qatar, Oman, Etiopia ja Somalia lisätään Ison-Britannian ns. punaisten maiden listalle perjantaina 19. maaliskuuta kello 04.00. Suorat lennot maiden välillä kielletään toistaiseksi. Tavoitteena on estää koronavirusmuunnosten pääsy maahan ja antaa rokoteohjelman edetä rauhassa, jotta Iso-Britannia voisi avata rajojaan myöhemmin.

Ison-Britannian kansalaisilla on edelleen lupa maahantuloon kyseisistä valtioista, mutta heitä odottaa silloin pakollinen 10 vuorokauden mittainen hotellikaranteeni. Säännöt voivat näiltä osin olla erilaisia, jos matkustaja saapuu Skotlantiin, Walesiin tai Pohjois-Irlantiin.

Määräyksen myötä Qatar Airways, Oman Air ja Ethiopian Airlines eivät voi kuljettaa matkustajia Isoon-Britanniaan. Rahtilennot ovat edelleen sallittuja. Rajoitus koskee myös yksityislentoja.

Ison-Britannian hallituksen mukaan Qatarissa asuu noin 20 000 maan kansalaista, ja vuosittain Qatarissa vierailee noin 130 000 brittituristia. Qatarin kotikentän Dohan kautta kulkee merkittävä määrä jatkomatkustajia mm. kohteisiin Aasiassa. Lentoyhteyden katkeamisella voi olla suuriakin vaikutuksia myös koronapandemian aikana vaikka matkustus on normaalia vähäisempää.

Qatar Airways on keskeyttänyt lentojen myynnin Dohasta Lontooseen, mutta Lontoosta Dohaan suuntautuville lennoille lippuja voi edelleen ostaa. Qatar Airways on lentänyt myös Dohan ja Manchesterin väliä.

Qatar Airways lentää suoria lentoja Dohasta myös Suomeen Helsinki-Vantaan lentoasemalle.