Joulupukin matkan etenemistä voi seurata Flightradar24-palvelussa

fr24_santa_2_1216Joulupukin reki on saanut sopivasti juuri joulun alla uuden ADS-B-transponderin, kertoo FlightRadar24, joka nyt aattona seuraa lahjanjakeluoperaation etenemistä eri puolilla maailmaa. Pukin matkaa jo yli 60 vuotta on seurannut Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskus NORAD.

Flightradar24 näyttää miten Santa1 -tunnuksella varustettu Nordic Elfwaysin operoima Sleigh320 -ilma-alus etenee aattoiltana North-pole Logistics -yhtiön lahjanjakeluverkostossa yhdeksän Rangifier Tarandus -voimanlähteen vetämänä.

fr24_santa_1216Rekisteriä HOHOHO kantava Sleigh320 on 1 747 vuotta vanha ja siten iäkkäin tiedossa oleva koneyksilö maailmassa. Se on kuitenkin päivitetty uusimmalla avioniikalla, joka mahdollistaa joka sään operaatiot. Petteri Punakuono vastaa yhdistelmän beacon-valosta.

Pukin etenemistä voi seurata tänä vuonna vain Flighradar24-sivulta netissä, mobiiliaplikaatioissa tämä ei ole vielä mahdollista. Palvelun mukaan se on neuvotteluissa tonttujen ammattiyhdistyksen kanssa ja jo ehkä ensi vuonna Sleigh320 on seurattavissa myös mobiilisti.

Nettipalvelussa käytössä on joko perinteinen FR24-karttanäkymä (yllä), jossa reen sijainti ja lentotiedot näkyvät tai vaihtoehtoisesti aattoillan reittiä voi seurata 3D-näkymässä (otsikkokuvassa).

Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskus NORAD on jo yli 60 vuotta seurannut Joulupukin matkan etenemistä. Väärään numeroon tulleesta puhelusta sattumalta alkaneesta NORAD Tracks Santa -perinteestä voi lukea lisää alla olevista linkeistä. T.T.

Flightradar24:n Joulupukkiseuranta

Lue myös: