Kaikki puolustushaarat harjoittelevat yhdessä ilmapuolustusta Lohtajalla

sergei_lohtaja_puolustusvoimatKaikkien puolustushaarojen yhteinen valtakunnallinen ilmatorjuntaharjoitus ITH 1/2015 järjestetään Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella 19.-28. toukokuuta. Mukana on joukkoja kaikista maavoimien ilmatorjuntakoulutusta antavista joukko-osastoista sekä Ilmavoimista ja merivoimista.

Ilmatorjuntaharjoitus on varusmies- ja reserviläisyksiköiden tärkein ampumakoulutus- ja ilmapuolustusharjoitus. Tavoitteena on koko ilmapuolustusjärjestelmän harjoituttaminen ja puolustushaarojen välinen yhteistoiminta. Harjoitusjoukkojen kokonaisvahvuus on noin 1500 henkeä.

Hawk_NOCO14_ilmavoimatITH 1/2015 jakaantuu kahteen vaiheeseen. Ampumavaiheessa 19.-22. toukokuuta suoritetaan kovapanosammuntoja ilmatorjunnan ohjusjärjestelmillä ja ammusaseilla sekä jalkaväen aseilla.

Ilmapuolustusharjoitusvaiheessa 23.-27. toukokuuta tavoitteena on harjoitella ilmapuolustuksen yhteistoimintaa osallistuvien johtoportaiden, taisteluyksiköiden ja erillisosastojen välillä.

Learjet_35_2Ilmavoimista harjoitukseen on aiempina vuosina osallistunut yleensä McDonnell Douglas F/A-18 -monitoimihävittäjiä, BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneita (kuva yllä) sekä Gates Learjet 35 A/S -maalinhinauskoneita (vasemmalla). Myös maavoimien NH Industries NH90 -helikopterit ovat olleet mukana.

Vastaava kattaus ilma-aluksia nähtäneen nytkin Lohtajan taivaalla. Luonnollisesti ilmatorjuntaharjoituksessa käytetään maalilennokkeja.

Harjoituksen johtaa Jääkäriprikaati ja sen komentaja, eversti Petteri Koskinen. Johto-organisaation harjoitukseen muodostaa Ilmasotakoulu Tikkakoskelta sekä tukiorganisaation Jääkäriprikaati Sodankylästä ja Rovaniemeltä.

 
Lue myös: