Kaivinkone pimensi terminaaleja Helsinki-Vantaalla ja katkaisi liikenteen Kehäradan tunnelissa

HEL_airport_T2_1(päivittynyt 17.15) Helsinki-Vantaan lentoasemalla tapahtui perjantaina aamulla noin puolituntinen sähkökatko, kun kaivinkone katkaisi sähkö- ja tietoliikennekaapelin. Häiriö vaikutti sähkönjakeluun osassa terminaaleja sekä rautatieasemalla. Kehäradan liikenne on edelleen poikki tunneliosuudella ja palautunee kello 19.

Sähkö katkesi tänä aamuna osasta Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Katko kesti laajimmillaan noin 30 minuuttia. Syynä katkoon oli lentokentän läheisyydessä Finavian tekemät kaivuutyöt. Vantaan Energia sai sähkönjakelun palautettua klo 7.15.

heva_uudistus3Sähkökatko pimensi myös terminaalien edustan katuvalot. Terminaaleissa oli hetken aikaa ongelmia matkatavarahihnojen ja turvatarkastuslinjojen kanssa. Lisäksi lentoaseman pysäköintialueilla on ollut ongelmia, kun sähkökatkos vaikutti mm. sisäänajopuomien toimintaan.

 Häiriöllä ei kuitenkaan ollut suoria vaikutuksia lentoliikenteelle. Lennonjohdon järjestelmät toimivat normaalisti ja ne on kytketty omaan varavirtaan.

Finavia käynnisti selvitystyön yhdessä muiden toimijoiden kanssa heti sähkökatkoksen ilmettyä. Katkoksen sähkönjakeluun aiheutti lentoaseman viereinen työmaa, jossa kaivinkone oli katkaissut sähkökaapelin.

Lentoasemalla ja sen läheisyydessä on runsaasti erilaisia rakennustyömaita. Vielä ei ole tarkkaa tietoa millä niistä kaivinkone osui kaapeleihin. Esimerkiksi terminaalin vierellä kaivetaan maata laajennusosan perustuksia varten (kuva yllä).

Junaliikenne Kehäradan tunnelissa pysähdyksissä koko päivän

Kehäradan junaliikenne lentoasemalle on ollut pysähtyneenä koko päivän. Hissit eivät ole toimineet ja katkosten aikana on YLE:n mukaan jouduttu turvautumaan hätävalaistukseen.

Vika pyrittiin korjaamaan ruuhka-aikaan mennessä. Kello 17 jälkeen Liikennevirasto kuitenkin kertoi, että katkos kestää todennäköisesti ainakin vielä kello 19 asti.

HEL_ilmasta_2016_1_1

Ongelma on ollut Kehäradan sisäisessä sähköverkossa. Vantaan Energian mukaan yhtiö on pystynyt koko ajan toimittamaan sähköä normaalisti Kehäradalle.

YLE:n mukaan kaivinkone katkaisi lentokentän lähellä myös Soneran valokuitukaapelin. Tämä mykisti kuusi tukiasemaa.

Junaliikennettä ei ole toistaiseksi käytettävissä lainkaan Hiekkaharjun ja Vantaankosken välillä eli junat eivät kulje seuraavien asemien kautta: Leinelä, Lentoasema, Aviapolis, Kivistö, Vehkala.

HSL korvaa junaliikennettä parhaansa mukaan bussikuljetuksilla Vantaankoskelta, Tikkurilasta ja Rautatientorilta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Tilannetta voi seurata HSL:n nettisivuilta ja Twitterissä https://twitter.com/hsl_hrt. 
 
Korvaavat bussiyhteydet
Korvaava bussi 573X liikennöi Vantaankosken ja Lentoaseman välillä ja pysähtyy Vantaankoskella, Vehkalassa, Kivistössä, Aviapoliksessa ja Lentoasemalla. Liikennöinnissä pyritään 10-15 minuutin vuoroväliin. Bussi lähtee terminaali 1:ssä laiturista 14 ja terminaali 2:ssa laiturista 27.

Korvaava bussi 575X liikennöi välillä Tikkurila-Lentoasema. Tikkurilassa bussi lähtee laiturista 5, Lentoasemalla terminaali 1:ssä bussi lähtee laiturista 12 ja terminaali 2:ssa laiturista 25. 575X kulkee noin 15 minuutin välein. Bussi pysähtyy Lentoasemantiellä myös Ilmailutien pysäkeillä.

Linjalle 615 saadaan lisäliikennettä. Lisäbussit ajavat tunntuksella 615X Rautatientorin ja Lentoaseman välillä. Bussi lähtee Rautatientorilla laiturista 12 ja Lentoasemalla T1:ssä laiturista 12 ja T:ssa laiturista 25.

I- ja P-kulkevat Helsingin ja Vantaankosken välillä eli läntisellä osuudella Kehärataa. Helsingistä Hiekkaharjuun ja Hiekkaharjusta Helsinkiin pääsee N-junalla, joka korvaa K-junat, jotka siis liikennöidään N-tunnuksella.

Lue Helsinki-Vantaan rakennustyömaista: