Kanadan kenraalikuvernööri Suomeen - vierailee presidentti Niinistön kanssa Lapin lennostossa 9.2.

TP2_laplsto_ilmavoimatKanadan kenraalikuvernööri Mary Simon tekee valtiovierailun Suomeen 6.–10. helmikuuta 2023. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä puolisonsa tohtori Jenni Haukion kanssa. Kenraalikuvernööri Simon ja presidentti Niinistö vierailevat yhdessä Lapin lennostossa Rovaniemellä torstaina 9. helmikuuta 2023.

Presidenttipari vastaanottaa kenraalikuvernööri Simonin valtiovierailuun kuuluvin seremonioin tiistaina 7. helmikuuta Presidentinlinnalla. Presidentin ja kenraalikuvernöörin keskusteluissa ovat esillä Suomen ja Kanadan kahdenväliset suhteet, turvallisuuskysymykset, ilmastonmuutos sekä arktinen yhteistyö. Päivä päättyy presidentti Niinistön ja tohtori Haukion isännöimällä juhlapäivällisellä Presidentinlinnalla.

Kenraalikuvernööri Simon tapaa vierailullaan myös pääministeri Sanna Marinin ja eduskunnan varapuhemies Antti Rinteen. Kenraalikuvernöörin ohjelmassa on myös seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla, vierailu Yrityskylä Helsinki-Vantaassa ja tapaaminen saamelaisnuorten kanssa.

Torstaina 9. helmikuuta presidentti Niinistö ja kenraalikuvernööri Simon vierailevat Rovaniemellä. Presidentti ja kenraalikuvernööri puhuvat tiedekeskus Arktikumissa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa, joka käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktiselle alueelle. Ohjelmassa on myös tutustuminen saamen kielen opetukseen Ylikylän peruskoululla sekä vierailu Lapin lennostossa.

Presidentti Niinistö teki valtiovierailun Kanadaan lokakuussa 2014.

Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Lapin lennostossa vuonna 2013. Tuolloin hän tutustui kolmen maan yhteisiin Cross Border -lentoharjoituksiin, sai esittelyn Hornet-hävittäjästä sekä vieraili pääjohtokeskuksessa.

Kanada solmi tammikuussa 2023 sopimuksen 88 Lockheed Martin F-35 -hävittäjän hankinnasta. Suomi valitsi F-35 -hävittäjät joulukuussa 2021. Rovaniemelle Lapin lennostoon ensimmäisiä uusia hävittäjiä odotetaan alkuvuodesta 2026.

Lue myös: