Presidentti Niinistö tarkasti Lapin lennoston

TP2_laplsto_ilmavoimatTasavallan presidentti Sauli Niinistö tarkasti Lapin lennoston Rovaniemellä keskiviikkona 27. helmikuuta. Hän seurasi kolmen maan yhteistä Cross Border -lentoharjoitusta ja sai asiantuntevan esittelyn Hornet-hävittäjästä. Ohjelmaan kuului myös vierailu pääjohtokeskuksessa.

Tarkastuksen aikana tasavallan presidentti seurasi yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa toteutettavaa lentoharjoitusta (Cross Border / Over Border Training), joka on osa Pohjoismaista yhteistyötä NORDEFCO:n puitteissa (Nordic Defence Cooperation).

Lentotoiminta tapahtui Ruotsin alueella, minne suomalaiset ja norjalaiset hävittäjät siirtyivät harjoituksen nimen mukaisesti rajojen yli. Kyseessä on rutiininomainen harjoittelumuoto, jolle erilaiset koneet tuovat lisäarvoa. Ruotsin hävittäjä on Saab JAS 39 Gripen, Norjan Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon ja Suomen Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18 Hornet.

TP_laplsto_ilmavoimatLisäksi presidentti tutustui Lapin lennoston toimintaan ja kalustoon sekä hävittäjälentolaivueessa että pääjohtokeskuksessa. Tutustumisen yhteydessä presidentille esiteltiin F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä sekä ilmatilan valvontaan ja taistelujohtamiseen käytettävät järjestelmät.

Mukana olivat lisäksi Puolustusvoimain komentaja kenraali Ari Puheloinen, Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Lauri Puranen, Tasavallan presidentin kanslian päällikkö Teemu Tanner sekä heidän avustajansa. Isäntänä toimi Lapin lennoston komentaja eversti Harri Leppälaakso.

Presidentti tapasi Lapin lennoston henkilöstön ja varusmiesten edustajat yhteisellä lounaalla. Iltapäivällä presidentti Niinistön ohjelmassa oli tutustuminen Metsähallituksen Pilke-tiedekeskukseen sekä yritysvierailu kairakoneita valmistavan Arctic Drilling Companyn tiloissa.

Päivän päätteeksi Rovaniemen keskustassa Lordin aukiolla järjestetttiin avoin yleisötilaisuus, jossa presidentti Niinistö puhui ja oli kansalaisten tavattavissa.