Kauhava odottaa tuhansia lentonäytösvieraita - Red Arrows juhlistaa Suomen Hawkien 40-vuotista lentoa

Red_Arrows_saapuminen_280820Kauhava Air Show on harva poikkeus Euroopassa jossa on koronapandemian seurauksena peruttu reilut 50 lentonäytöstä. Alunperin kesäkuulle järjestettäväksi suunniteltu tapahtuma siirrettiin viranomaisyhteistyössä pidemmälle. Siirto onnistui ja tapahtuma voidaan toteuttaa suunnitellusti. Ilmavoimien entisen lentosotakoulun tukikohtaan odotetaan tuhansia lentonäytösvieraita viikokonloppuna 29.-30. elokuuta.

K_teltat_2Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Kauhavalla 29.-30. elokuuta. Kyseessä on lähtökohdaltaan yksi koronapandemiakauden suurimmista yleisötapahtumista Suomessa. 

Tapahtuman järjestäjän Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry:n mukaan paikalle odotetaan päivittäin noin 4000 näytösvierasta.

Suurempaankin määrään on varauduttu ja paikalle mahtuu päivässä jopa 10 000 näytösvierasta. Aurinkoiseksi ennustetun viikonlopun kävijämäärää saattaa lauantain osalta verottaa ylioppilasjuhlat.

 Näytöksen suurin vK_Rafale_FMetonaula on Englannin kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n taitolentoryhmä Red Arrows. Se saapuu Suomeen juhlistamaan Ilmavoimien BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneiden 40 vuotias juhlavuotta. Pääosin Hawkeja ja käytetty juuri Kauhavalla, josta ne muuttivat Tikkakoskelle ilmasotakouluun vuonna 2014.

Toisena vetonaulana Kauhavalla on Ilmavoimien HX-hävittäjähanke, jonka myötä lentonäytöksen maanäyttelyssä ja lento-ohjelmassa on mukana viisi hävittäjävalmistajaa erilaisilla painotuksilla.

K_Saab_koneetLento-ohjelmassa mukana on Dassault Rafale -soloesitys, joka on ainoa tapahtumassa lentävä HX-kandidaatti. Toinen Rafale on esillä maanäyttelyssä.

Suurella panostuksella on mukana myös Saab, joka yllätti lennättämällä Kauhavan maanäyttelyyn HX-hankkeessa tarjoamansa ilma-alukset eli uuden Gripen E (39-6002) -hävittäjän sekä GlobalEye -monitoimivalvontakoneen. Kauhava on ensimmäinen ulkomainen lentonäytös, jossa uusi Gripen E on mukana. 

30+10_280820Maanäyttelyyn odotetaan lisäksi saapuvan BAE Systemsin edustamaa Luftwaffen Eurofighter Typhoonia.

Myös Lockheed Martin ja Boeing ovat vahvasti paikalla, mutta valitettavilta peruutustuksilta ei vältytty. Koronapandemian seurauksena USAF:n ja US Navyn tukikohdat on suljettu ns. lockdown tilaan. Tämän seurauksena Kauhavalla ei nähdä F-35A -häivehävittäjää eikä F/A-18 Super Hornetia tai EA-18G Growleria.

K_teltat_1Peruttujen listalla on myös Yhdysvaltain P-8A Poseidon ylilento sekä UH-60M Black Hawk -helikopterit. Nähtävää riittää siviili- ja sotilasilmailupuolelta muutamista peruutuksista huolimatta.

Pääesiintyjäksi nousi elokuussa RAF Red Arrows ja ulkomaalaisista hävittäjistä ilmassa nähdään Ranskan ilmavoimien Dassault Rafalen lisäksi myös Ruotsin ilmavoimien Gripen C -hävittäjän esityslennot.

K_historicLentonäytösohjelmassa on mukana myös useita Kauhavan historiallisia ilma-aluksia ilmavoimien alkuajoilta aina Safireihin ja Fouga Magistereihin saakka. Ilmavoimien nykykalustosta mukana ovat myös koulukoneet Vinka ja Grob sekä F/A-18 Hornet -sooloesitys ja taitolentoryhmä Midnight Hawks.

Kauhavan lentonäytösalueella on laajasti tilaa eikä lentonäytösohjelmaa tarvitse seurata eturivistä vaan sen näkee taaempaakin.

Kauhava_KarttaYleisöä opastetaan tarvittaessa kuulutuksin ja lentonäytöshenkilöstön taholta siirtymään väljemmille alueille jos tungosta uhkaa syntyä. Kauhavan maanäyttelyalueella on yleisölle nähtävää ja koettavaa. Tarjolla on myös erilaisia ruokapisteitä.

Ulkomaalaiset näytteilleasettajat ovat olleet kahden viikon karanteenissa ja heiltä on otettu myös koronavirustestit. Maahan on päässyt vain negatiivisella testituloksella. Eri esiintyjäryhmät on lisäksi majoitettu eri puolille Pohjanmaata omiin oloihinsa eli eristys jatkuu edelleen.

Lue myös: