Kauhavalla on vahva ilmailuperintö vuodesta 1929 lähtien, kun Ilmavoimat aloitti toimintansa siellä. Vuonna 2014 ilmavoimien Lentosotakoulun muutettua Tikkakoskelle Kauhava hiljeni. Samana vuonna kenttä poistui myös Finavian verkostosta. Kesällä 2020 Etelä-Pohjanmaalle on luvassa merkittävä tapahtuma, kun Kauhavalla järjestetään SIL:n päälentonäytös 12.-14. kesäkuuta. Tapahtuman takana on Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry, joka on järjestänyt lentonäytöstapahtumia vuodesta 2017 lähtien. Kentän lentotoiminta on ollut vähäistä viimeisen viiden vuoden ajan. Kiitotien 17/35 kunnon kerrotaan kuitenkin olevan edelleen hyvä ja sen uskotaan riittävän myös sotilassuihkukoneille. Kaikkiaan 2700 metriä pitkä ja 60 metriä leveä kiitotie on peruskorjattu edellisen kerran 2010-luvun alkupuolella. Vielä vuonna 2013 Kauhavalla oli noin 5700 ilma-aluksen laskeutumista.
Kyseistä tarkastusta tehtiin jo syksyn aikana, mutta olosuhteet eivät mahdollistaneet sitä riittävällä tarkkuudella. Tarkemmat mittaukset tehdään kevään 2020 aikana kiitotien ollessa kuiva. Tuloksien on määrä olla näytösorganisaation ja muiden toimijoiden käytössä viimeistään huhtikuussa 2020. Näiden tietojen perusteella osallistujat voivat tehdä päätöksiä Kauhavalle tukeumiseen. Hankkeen kustannuksiin osallistuvat Kauhavan kaupunki sekä LSK Business Park.
Ilmavoimat vahvistaa Lentopostille suunnittelevansa osallistumista Kauhavan lentonäytökseen. Se todennäköisesti toimii esimerkkinä myös muille sotilaskoneiden operaattoreille. Ensimmäiset yhteistyötapaamiset lentonäytösorganisaation kanssa on järjestetty jo syksyllä 2019.
Vuonna 2015 viimeisen kerran järjestetyssä Lentäjien Juhannus- tapahtumassa Ilmavoimien Midnight Hawks tukeutui Tikkakoskelle, mutta Ruotsista saapunut Saab Sk35C Draken toimi Kauhavalta käsin.
Nähtäväksi jää siis mitkä toimijat tukeutuvat Kauhavalle ja ovat mukana koneillaan myös maanäyttelyssä. Ohjelmistossa nähtäneen varmasti myös Suomen Ilmavoimien sekä Rajavartiolaitoksen ja Maavoimien kalustoa. Jo varmoja esiintyjiä ovat kotimaiset toimijat kuten Arctic Eagles -taitolentoryhmä, Fouga Magister -pari, Woikosken Safirit sekä Phil Lawtoninin historialliset VL Viima ja Jak-11 -koneet. Molemmille varsinaisille näytöspäiville on kaavailtu noin kahdeksan tunnin mittaista jaksoa, joissa lentotoimintaa nähtäisiin kolmessa jaksossa. Entisaikoina perinteiseen Kauhavan tapahtumaan eli Lentäjien Juhannukseen kuljetettiin katsojia myös Finnairin reittikoneella Helsinki-Vantaalta ja tarjolla oli jopa paikallislentoja matkustajakoneella. Finnair on ottanut Pienemmänkin matkustajakoneen matalalähestyminen ja ylösveto toisivat mukavan Finnair-tervehdyksen lakeuksille. Pääesiintyjen julkistaminen venynee huhti-toukokuulle saakka edellämainitun kiitotien kuntoarvioinnin seurauksena. Hävittäjät voivat lentää esityksensä tukeutumalla Kauhavan sijaan esimerkiksi Tampere-Pirkkalaan, jossa käytössä voisi olla myös Ilmavoimien hallitiloja.
Lentokonepuistossa on esillä Ilmavoimien seitsemän koulukonetyyppiä. Kokoelmiin kuuluvat Fouga CM170 Magister, Valmet L-70 Vinka, VL Viima, Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz, VL Pyry, Saab Safir, ja BAE Systems Hawk. Kyseessä on merkittävä ilmailuhistoriallinen nähtävyys. Kauhavalle puuhataan jopa mittarilähestymismenetelmää Kauhava on valvomaton lentopaikka eli siellä ei ole tarjolla lennonjohtopalvelua eikä kentälle ole tällä hetkellä mittarilähestymismenetelmääkään. Sellaiselle ei lentonäytöksessä pitäisi olla edes tarvetta, sillä tilauksessa on aurinkoista säätä. Kauhavalle puuhataan myös RNP-lähestymismenetelmää, mutta sen tuloa käyttöön lentonäytökseen mennessä ei luvata.
Lentonäytöksen ajaksi lentopaikan ylle perustettaisiin tarvittava rajoitusalue tapahtuman käyttöön. ANS Finland voisi tarvittaessa antaa tapahtumapaikan ylle lennonvarmistuspalvelua olemassa olevan ilmatilan mukaisesti. Lennonvarmistusyhtiöllä on alueella edelleen tutkaesitysjärjestelmään kuvaa tuottava MSSR-tutka eli alakatvetta ei käytännössä olisi. ANS Finland toteaa Lentopostille yleisellä tasolla, että tarvittaessa Kauhavalle saataisiin jonkintasoiset palvelut, mutta kaikki tarvittavia järjestelmiä ei enää välttämättä liene olemassa. Onko Kauhava Air Show viimeinen suurempi lentonäytös Suomessa pitkään aikaan?
Edellisen kerran päälentonäytös järjestettiin Etelä-Pohjanmaalla vuonna 2017. Tuolloin sateinen Seinäjoen tapahtuma houkutteli paikalla noin 10 000 katsojaa. Ilmassa nähtiin mm. Super Hornet, Gripen C sekä Typhoon -hävittäjät. Kauhava saattaa olla viimeinen suurempi lentonäytöstapahtuma Suomessa, jossa nähdään laajasti hävittäjäkalustoa Ilmavoimien käynnissä olevan HX-hankkeen tiimoilta. Valtioneuvosto tekee päätöksen Suomen seuraavasta hävittäjäjärjestelmästä vuonna 2021.
Lentoposti ja todennäköisesti myös Suomen ilmailuväki toivovatkin valtioneuvoston tekevän hävittäjäpäätöksiä vasta kesän 2021 jälkeen, jotta mahdollisimman moni hävittäjävalmistaja nähtäisiin Suomen sinitaivaalla myös kesän 2021 päälentonäytöksessä. Ilmailuliiton päälentonäytöksen lisäksi Kauhavalla järjestetään kesän 2020 aikana myös ainakin moottoritaitolennon SM- sekä PM-kisat ja purjetaitolennon SM-kisat. MH Lue myös:
|
|||