Kiinalainen J-11-hävittäjä lensi vaarallisen lähellä US Navyn P-8 Poseidonia

J11_tunnistus_usnavyKiinalainen Shenyang J-11BH -hävittäjä lensi tiistaina vaarallisen lähellä Yhdysvaltain merivoimien Boeing P-8A Poseidon -meritoimintakonetta Etelä-Kiinan meren yläpuolella. Amerikkalaiskone partioi kansainvälisellä merialueella parisataa kilometriä Kiinalle kuuluvasta Hainanin saaresta. Hävittäjä oli aseistettu neljällä ohjuksella.

Tapauksesta raportoinut Pentagonin tiedotusvastaava kertoi J-11BH:n tulleen jopa alle 10 metrin päähän Poseidonin siivenkärjestä. Hävittäjä myös lensi koneen editse esitellen tiukassa kaarrossa asekuormaansa. J-11BH:n siipien alla oli kaksi PL-12 ja kaksi PL-8 -ilmataisteluohjusta.

Kiinalaishävittäjä lensi Poseidonin yli siirtyen sen siivenkärjen vierestä koneen toiselle puolelle. Hävittäjä mitä ilmeisimmin lensi tynnyriliikkeellä koneen yli.

Vaikka QRA-tunnistustilanteissa (Quick Reaction Alert) usein lennetäänkin lähellä vieraiden valtioiden ilma-aluksia, tämänkaltainen liikehtiminen kuuluu enemmänkin Top Gun -genren elokuviin kuin kansainvälisessä ilmatilassa toimimiseen.

Otsikkokuvassa J-11 on nähtynä Poseidonista. Kyseessä on todennäköisesti ruutukaappaus koneen Wescam MX-20HD -kameralaitteiston videolta. Kuvassa näkyvä ristikko liittynee siten kameran suuntaamiseen, ei asejärjestelmiin.

p8_poseidon_usnavyVasemmalla olevassa kuvassa rungosta alaslaskettava kamerajärjestelmän palloasennus näkyy Poseidonin nokan alla (klikkaa kuva suuremmaksi). Rungossa heti siiven takana näkyvät asekuilun luukut.

Shenyang J-11 on kiinalaisvalmisteinen hävittäjä, joka perustuu Neuvostoliitossa suunniteltuun Suhoi Su-27 -koneeseen. J-11BH on sen laivastoversio.

Boeing P-8A Poseidon on uusi meritoiminta- ja sukellusveneentorjuntakone, jolla korvataan neljällä potkuriturbiinilla varustetut Lockheed P-3 Orion -koneet. P-8A perustuu suurelta osin Boening 737-800 -matkustajakoneeseen.

Vuoden 2001 tapaus oli vakavampi

Samalla merialueella sattui vakavampi tunnistustilanteeseen liittyvä onnettomuus 1. huhtikuuta 2001, kun kiinalainen Shenyang J-8 -hävittäjä törmäsi US Navyn Lockheed Martin EP-3 ARIES II -signaalitiedustelukoneeseen.

Törmäyksessä hävittäjäohjaaja sai surmansa ja hänen koneensa syöksyi mereen. EP-3 vaurioitui niin pahasti, että se joutui tekemään pakkolaskun Hainanin saarelle. Nelimoottorisen potkuriturbiinikoneen radomi irtosi ja yksi potkureista vaurioitui pahoin.

Kiinalaiset internoivat 24 hengen miehistön ja ottivat koneen hallintaansa. EP-3:n miehistö oli kuitenkin ehtinyt tuhota salaista materiaalia ja laitteistoa.

Miehistö vapautettiin 11. huhtikuuta. Kone olisi voitu korjata lentokelpoiseksi Hainanilla, mutta kiinalaiset eivät sallineet sitä. Lopulta Lockheed Martinin lähettämä ryhmä purki EP-3:n ja sen osat kuljettettiin venäläisellä Antonov An-124 -koneella Yhdysvaltoihin.