Kokonaisturvallisuus esillä Lahdessa - ilmailua, kyberturvallisuutta ja näyttävä taistelunäytös

KOK_Saab_GripenKahdeksatta kertaa järjestettävä Kokonaisturvallisuus-messut tarjoaa paljon nähtävää Lahden messukeskuksessa perjantaina ja lauantaina 7.-8. syyskuuta. Ilmailua esittelee erityisesti tapahtuman pääyhteistyökumppani Saab, joka on tuonut paikalle uuden Saab 39 E Gripen -hävittäjän täysikokoisen mallin. Tapahtumassa nähdään myös viimeiset Puolustusvoimat 100 -taistelunäytökset.

KOK_kyberKokonaisturvallisuus-messuilla toimintaansa esittelevät mm. Puolustusvoimat, poliisi, paikallinen pelastuslaitos ja Rajavartiolaitos. Viranomaisten lisäksi mukana ovat myös elinkeinoelämä ja alan järjestöt.

Messuilla on esillä myös arjen ja perheen turvallisuus. Jaossa on mm. Kodin kyberopas -vihkonen, joka antaa tärkeitä ohjeita digitaaliseen arkeen.

"Kokonaisturvallisuus on tilanne, jossa uhkat ja riskit ovat hallittavissa. Terminä kokonaisturvallisuus on maanpuolustuksen jatko. Siihen kuuluvat myös kolme asiaa, jotka ovat faktat, sietokyky ja tunteet", linjasi turvallisuuskomitean puheenjohtaja Erkko Kajander.

KOK_LahtiKolme vuotta sitten Tampereen Kokonaisturvallisuus-tapahtumassa oli maanäyttelyssä mukana aito Ilmavoimien Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18C Hornet -monitoimihävittäjä (lue lisää linkin jutusta).

2008 Lahdessa puolestaan nähtiin messuhallin parkkipaikalla Maavoimien NH Industries NH90 -kuljetushelikopteri. Nyt aitoja lentäviä koneita ei ole paikalla, mutta ilmailua ei ole unohdettu.

KOK_Saab_ohjaamoLahdessa sisään tulevia messuvieraita tervehtii ensimmäisenä Saab 39 E Gripen -hävittäjän täysikokoinen malli. Tyyppi on mukana yhtenä vaihtoehtona Ilmavoimien HX-hankkeessa nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyvyn korvaajaksi.

Messuvierailla on pääsy myös kyseisen hävittäjän ohjaamoon, jonka laitteista käytännössä kaikki ovat samoja kuin oikeassa koneessa. Luvassa on varmasti jonoja, sillä aiemmissa tapahtumissa kohde on kiinnostanut kovasti. Koettavana on myös pienemuotoinen lentosimulaattori.

Ruotsalaisvalmistaja on messujen pääyhteistyökumppani ja sen suurella osastolla on esillä laajasti Saabin tuotteita kuten GlobalEye-monitoimivalvontakone ja lennonvarmistuspalvelupuolen Remote Tower eli etälennonjohtotorni.

Muista sotilaspuolen ratkaisuista Saab esittelee tulivoimaisia jalkaväkiaseitaan kuten NLAW-panssarintorjuntaohjusta ja Carl Gustav -sinkoa sekä modernia simulaattoriratkaisuaan ampumisharjoitteluun.

Myös Lockheed Martinilla on oma osasto messuilla. Se on kuitenkin huomattavasti Saabin osastoa pienempi. HX-hankkeessa mukana oleva F-35 Lightning II -hävittäjä on luonnollisesti esillä.

KOK_HawkIlmailua Lahdessa edustaa myös Ilmailumuseoyhdistys ry. Se tuo kokonaisturvallisuus 2018 -messuille BAE Systems Hawk -elämyskeskuksen, Konttiin sijoitettu aito suihkuharjoituskoneen eturunko tarjoaa mahdollisuuden tutustua omakohtaisesti aitoon hävittäjäohjaajan työpaikkaan. Kohde on myös suosittu valokuvien ottamispaikka.

Nähtävillä on myös merkittävä ilmaluhistoriallinen hanke, jossa uudelleenrakennetaan Ilmavoimien VL Myrsky II -kone. Messuilla MY-14-kone on esillä suurempana kokonaisuutena sitten koneen vaurioitumisen vuonna 1947.

KOK_MyrskyMukana on siipeä, koesiipeä, verhoilematon runko moottoreineen ja monia irto-osia ja yksityiskohtia. Pian tämän jälkeen Myrskyn sisärakenteet jäävät piiloon entisöintiyön edetessä koneen verhoilulla.

VL Myrsky II -entisöintiprojektin osastolla TV:stä tuttu Jorma Pulkkinen haastattelee projektin tekijöitä, näkijöitä ja tukijoita molempina päivinä vartin yli tasatunnein.

KOK_ilmailulinjaKoulutuspuolelta edustaa Vääksyn yhteiskoulun ilmailulinja, jossa oppilaat tutustuvat laajasti alaan usemman kurssin ajan. Ilmailulinjalla on vuosittain 25 koulutuspaikkaa.

Koulun ohessa voi suorittaa myös eritasoisia ilmailulupakirjoja yhteistyössä Päijät-Hämeen Ilmailuyhdistyksen ja Blue Skies Aviation Oy:n kanssa. Messuosastolla esitellään koulun Cessna 172 -simulaattoria.

 Myös ilmailu- ja puolustusteollisuusjätti Airbusilla on tapahtumassa oma osastonsa, joka oli torstain mediapäivässä toistaiseksi kokonaan tyhjä.

KOK_taistelu1 Messuilla nähdään myös Puolustusvoimat 100 vuotta -taistelunäytöskiertueen viimeiset esitykset. Ainutlaatuinen tapahtuma on kerännyt kesän aikana eri puolilla Suomea jo noin 27 000 katsojaa. Esiintyjinä ovat varusmiehet ja heidän omat aseensa.

Maksuttomat taistelunäytökset järjestetään messukeskuksen vieressä Karpalon kentällä. Näytökset ovat perjantaina kello 10.30 ja 13.30 sekä lauantaina kello 11.00 ja 14.00

Katsojat pääsevät seuraamaan todentuntuntuista taisteluskenaariota, jossa on mukana uusinta Leopard 2A6 -panssarikalustoa, erilaisia panssarintorjunta-aseita, olalta laukaistava lämpöhakuinen Stinger-ilmatorjuntaohjus sekä runsaasti toimintaa simuloivaa pyrotekniikkaa.

Mukana on myös Hornetin jättinäytöllä simuloituna pudottama JDAM-täsmäpommi (Joint Direct Attack Munition), jonka osuma aiheuttaa taistelunäytöksen vaikuttavimmat pyroefektit (lue lisää linkin jutusta).

KOK_sotilaatPuolustusvoimat ei suosittele vahvojen efektien vuoksi näytöstä alle kouluikäisille lapsille. Myös kuulo tulee suojata esityksen ajaksi, sillä tehosteet nostavat äänen jopa 165dB voimakkuuteen. Puolustusvoimat jakaa alueella ilmaisia korvatulppia ennen näytöksen alkua.

Toimintanäytöksen Lahdessa järjestetää myös maalla, merellä ja ilmassa toimiva Rajavartiolaitos, jonka Vartiolentolaivue esittelee toimintaansa pelastusnäytöksessä Vesijärven rannassa lauantainta 8. syyskuuta kello 12.30.

Järvellä nähdään tuolloin Airbus Helicopters H215 Super Puma -meripelastushelikopteri. Rajan messuosastolla on mukana myös meripelastussimulaattori sekä rajakoira Viki.

Lue myös Lentoposti.fi -juttu edellisestä kolme vuotta sitten Tampereella järjestetystä Kokonaisturvallisuus-tapahtumasta: