Viikonlopun Kokonaisturvallisuus-messuilla Hornet, NH90, Stinger, NASAMS ja GroundMaster 403 -tutka

kokonaisturvallisuus_3Kokonaisturvallisuus 2015 -messut avautuu yleisölle tänään perjantaina. Luvassa on 131 näytteilleasettajaa 15 000 neliömetrin alueella. Puolustusvoimat on mukana massiivisella kalustoesittelyllä sekä pyrotekniikan ryydittämällä taistelunäytöksellä. Lisäksi mukana on mm. Lentopelastusseura, jonka vapaaehtoiset avustavat tarvittaessa viranomaisia.

Edellisessä vastaavassa messutapahtumassa Lahdessa Puolustusvoimat oli mukana vain videoesityksellä. Vaikka se oli vaikuttava, yleisö vaikutti kuitenkin pettyneeltä kalustoesittelyjen puutteeseen.

Nyt Tampereella tämä korjautuu: Puolustusvoimat on tuonut paikalle kalustonsa terävintä kärkeä. Näyttelykentältä löytyy niin uusi Hollannista ostettu Leopard 2A6 -panssarivaunu kuin olkapäältä laukaistava Raytheon FIM-92 Stinger RMP Block 1 -ilmatorjuntaohjus ja kaikkea siltä väliltä. Erilaisia tela- ja pyörävetoisia ajoneuvoja on paikalla niin runsaasti, että tarkkaa lukumäärää ei osattu kertoa.

kokonaisturvallisuus_6Ilmavoimat on tuonut Messukeskuksen pysäköintialueen näyttelyalueelle lavetilla McDonnell Douglas F/A-18C -monitoimihävittäjän (HN-403). Se on aseistettu kiinteän 20 mm M61 Vulcan Gatling -tykin ohella AIM-9 Sidewinder ja AIM 120 AMRAAM -ilmataisteluohjuksilla.

Esimerkiksi Pirkkalan avoimien ovien päivänä toukokuussa MLU2-päivitettyä Hornetia esiteltiin raskaasti ilmasta-maahan -aseistettuna. Kokonaisturvallisuus-messuilla Ilmavoimien osaston teemana on kuitenkin ilmapuolustus.

kokonaisturvallisuus_2Yleisön nähtävänä onkin ilmeisesti ensi kertaa uusi Thales GroundMaster 403 eli KEVA 2010 -keskivalvontatutka. Se on asennettu Sisu ETP 8 x 8 -maastokuorma-autolavetille.

Mukana on myös  ITO12 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmä laukaisulavetti. Sen kansainvälinen nimi on NASAMS II FIN (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System).

NASAMS käyttää samaa tutkahakuista AMRAAM-ohjusta kuin Hornetit. ITO12-järjestelmään kuuluvat myös ajoneuvoalustoille sijoitetut MPQ-64F1-tutka ja MSP-600 -elektro-optinen sensori. Ne eivät kuitenkaan ole tällä kertaa nähtävillä.

Puolustusvoimat tarjoaa messuilla myös taistelunäytöksen, jossa yhdistyvät joukkojen liike, pyrotekniikka sekä jättiscreeneillä nähtävä taustakertomus toiminnalle. Ääniefektit ovat sitä tasoa, että yleisölle jaetaan korvatulppia.

kokonaisturvallisuus_4Lentäminen on esityksessä mukana vain videolla, jossa taistelukentän yllä toimii hävittäjiä ja koptereita. Mukana on kuitenkin pyrotekniikalla simuloitu Stinger-ohjuksen laukaisu (otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi).

Messuilla esitellään laajalla skaalalla myös erilaisia muita yhteiskunnan turvallisuuteen vaikuttavia toimijoita. Yksi niistä on Suomen Lentopelastusseura, jossa vapaaehtoiset avustavat viranomaisia kadonneiden etsimisessä.

Rajavartiolaitoksen AS.332 Super Puma -helikopteri on mukana lauantaina kello 12.00 Tampereen keskustassa Eteläpuiston edustalla Pyhäjärvessä järjestettävässä vesipelastusnäytöksessä. Siinä taitojaan esittelee Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen MIRG-ryhmä (Maritime Incident Response Group). T.T.

Lue enemmän Kokonaisturvallisuus-messujen kalustosta Lentoposti.fi -sivulta: