Rajavartiolaitos ostaa Eurocopterilta kaksi AS332L1e -helikopteria

AS332L1enet_eurocopterRajavartiolaitos käynnisti tarjouskilpailun Agusta Bell AB/B412 -helikopterien uusimiseksi 12. tammikuuta 2012. Uuden helikopterin pääasialliset tehtävät ovat meripelastus, rajaturvallisuustehtävät, muut pelastus- ja sairaankuljetustehtävät sekä muiden viranomaisten tukeminen. Valituksi tuli Eurocopter AS332L1e -kopteri.

Raja_AB412Tarjouksen jättivät määräaikaan 26. huhtikuuta 2012 mennessä AgustaWestland, Eurocopter ja Bell Helicopter Textron. Rajavartiolaitos on arvioinut tarjoukset ja tehnyt 15.11.2012 hankintapäätöksen, jonka mukaisesti Rajavartiolaitos hankkii Eurocopterilta kaksi keskiraskasta AS332L1e-helikopteria sijoitettavaksi Helsingin vartiolentueeseen Malmin lentoasemalle.

AS332L1_rajavartiolaitosHelikopteri on samaa tyyppiä, jota Rajavartiolaitos käyttää nykyisin Turun vartiolentueessa (AS332L1 Super Puma). Se on raskaampi ja suorituskykyisempi kuin nykyisin Malmilta lentävät AB412-kopterit.

Vaikka Super Puma teki ensilentonsa jo 1978, viimeisimmän L1e-version avioniikka- ja suunnistuslaitteet, autopilotti, mittaristot sekä radiot ovat uusimpien standardien mukaisia.

Helsingin vartiolentueen suorituskyky paranee oleellisesti, koska helikopteriin tulee mm. jäänpoistojärjestelmä, mikä mahdollistaa toiminnan kaikissa sääoloissa, täydellinen meripelastusvarustus, uuden sukupolven suorituskykyinen lämpökamera, pimeänäkölaitteet sekä kattava ensihoitovarustus.

Uudenaikainen ohjaajaa tukeva autopilottijärjestelmä mahdollistaa vaativien lentotehtävien suorituskyvyn paranemisen erittäin huonoissa sääoloissa. Uudet laitteet ja suorituskyky parantavat erityisesti meripelastuskykyä Suomenlahden alueella.

Helikopterit toimitetaan vuoden 2015 loppuun mennessä. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on enintään 62 miljoonaa euroa eduskunnan myöntämän tilausvaltuuden mukaisesti. Hanketta rahoitetaan osin Euroopan Unionin ulkorajarahastosta (External Borders Fund, EBF). Sopimusneuvottelut valmistajan kanssa kestävät noin kuukauden, jonka jälkeen tiedotetaan hankkeen tarkemmat yksityiskohdat.

Eurocopter AS332L1e

Eurocopter AS332L1e -helikopterin lähtöpaino on 8600 kg ja matkustajamäärä varustuksesta riippuen 16-20 henkilöä. Toiminta-aikaa uudella kopterilla on 4 tuntia ja matkalentolopeus on 130 solmua.

Helikopterin pelastuskyky on 10 henkilöä 200 kilometrin matkan päästä ja se on varustettu toimimaan huonoissa olosuhteissa. Varustukseen kuuluu mm. pimeänäkölaitteet, lämpökamera, etsintävalonheittimet sekä etsintä- ja säätutka. AS332L1e on hyväksytty toimimaan myös jäätävissä olosuhteissa.

Meripelastusvarustukseen kuuluu pelastusvinssi, vinssausvarusteet, hätäkellukkeet ja pelastuslautta. Kopterissa on myös laaja ensihoitovarustus mm. paarit, pulssioksiometri, sydämentahdistin, happi ja intubointi sekä monipuolinen lääkitystarpeisto.

AS332L1e-helikopteria operoidaan kahdella ohjaajalla, lentomekaanikolla sekä kahdella pintapelastajalla.

 

Lue myös: