Kongsberg ja Patria perustavat Suomeen ohjusteknologioiden osaamiskeskuksen

Patria_flagsKongsberg Defence & Aerospace (KONGSBERG) ja Patria ovat sopineet ohjusjärjestelmiin liittyvien yhteistyömahdollisuuksien kehittämisestä. Sopimus kattaa ohjusteknologioiden osaamiskeskuksen perustamisen Suomeen, Open Tactical Framework (OTF) ‑ydinteknologian ja ohjusjärjestelmien ohjelmistot Suomen ohjushankkeisiin sekä näihin liittyvät kansainväliset mahdollisuudet.

Ohjusteknologioiden osaamiskeskus keskittyy vaativaan ohjusjärjestelmäteknologiaan, tukemaan sekä Suomen puolustusvoimien huoltovarmuutta että teollista kehitystyötä KONGSBERGin maailmanlaajuisen, nykyisen ja tulevan, asiakaskunnan kanssa.

KONGSBERG ja Patria ovat pitkään ja menestyksekkäästi tehneet yhteistyötä Suomessa NASAMS-ilmapuolustusjärjestelmän ja RWS (Remote Weapon Station) ‑järjestelmien toimitusten parissa. Tämän uuden sopimuksen myötä yritykset syventävät yhteistyötään hakemalla uusia mahdollisuuksia ohjusjärjestelmien ja rannikkopuolustusjärjestelmien parissa ja rakentavat pitkäaikaista kumppanuutta sekä Suomen markkinoilla että kansainvälisesti.

Maaliskuussa 2016, KONGSBERG julkisti ostaneensa 49,9 prosenttia Patria Oyj:stä luoden siten Pohjoismaihin puolustusteollisuusjätin. Patria omistaa 50 % Nammosta, ja yhdessä KONGSBERG, Patria ja Nammo tarjoavat merkittäviä maailman johtavia tuotteita sekä maantieteellisesti merkittäviä avainalueita, jotka vahvistavat toisiaan. Suomen valtio omistaa enemmistön Patrian osakkeista ja Norjan valtio vastaavasti KONGSBERGistä.

Omistusrakenne yhdistettynä Patrian asemaan Suomessa ja KONGSBERGin asemaan Norjassa sekä sen suhde maailmanlaajuisiin liittoumiin tekee yhteistyöstä huomattavasti vahvemman kasvavilla kansainvälisillä puolustusmarkkinoilla. Liittoumassa on yli 12 000 työntekijää, ja sen liikevaihto on yli 23 miljardia Norjan kruunua eli noin 2,5 miljardia euroa.

“Olen erittäin ylpeä allekirjoittaessani Patrian kanssa tätä sopimusta KONGSBERGin edustajana. Näemme mielenkiintoisia mahdollisuuksia yhteistyössä ja olemme valmiit jakamaan teknologioitamme ja osaamisiamme pitkän aikavälin kumppaneina,” toteaa Kongsberg Defence & Aerospace AS:n toimitusjohtaja Eirik Lie.

Olli_Isotalo_Patria"Tämä on ensimmäinen askel Patrian ja KONGSBERGIN pitkän aikavälin yhteistyölle ohjusjärjestelmien parissa. Tavoitteemme ovat kunnianhimoiset. Patria ja KONGSBERG yhdistävät teolliset kykynsä lisätäkseen puolustusalaan liittyviä kyvykkyyksiä molemmissa maissa sekä tukemaan näiden maiden taloudellista kehitystä," sanoo Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo.