Ilmavoimien lentäjäyhdistyksen mukaan enemmistö Suomen sotilaslentäjistä suunnittelee siirtymistä siviilipuolen lentokoneiden ohjaamoihin, kertoo Keskisuomalainen. Kovassa kasvussa oleva Finnair imee lentäjiä omiin tarpeisiinsa tulevien vuosien aikana. Nyt käynnissä oleva lentäjähaku on suunnattu myös kokeneille ohjaajille.
Ilmavoimien lentäjäyhdistyksen mukaan jopa huimat 70 prosenttia sotilaslentäjistä aikoisi hakeutua töihin siviililentäjäksi seuraavan kolmen vuoden kuluessa.
"Suuren lentäjäjoukon lähtöaikeet eivät ole ongelmaton ilmiö. Valtion enemmistöomisteiselta Finnairilta toivoisinkin rekrytointimalttia ja ymmärrystä maanpuolustustarpeisiin. Lentoyhtiön ei soisi kohdistavan kiinnostustaan maanpuolustuksen kannalta kriittiseen resurssiimme eli parhaassa taistelulentäjäiässä oleviin Ilmavoimien sotilaisiin, joiden koulutus on maksanut yhteiskunnalle miljoonia euroja yhtä lentäjää kohden", kertoo puolustusministeri Jussi Niinistö blogissaan.
Puolustusministerin mukaan Finnair ja Puolustusvoimat voisivat pohtia yhteistyössä uranvaihtomahdollisuuksia sotilaslentäjille.
"Sen sijaan olisi perusteltua pohtia uranvaihtomahdollisuuksia niille 45–50-vuotiaille Ilmavoimien lentäjille, joiden kriittisimmät lentopalvelusvuodet ovat jo ohi tai loppumaisillaan. Tähän Ilmavoimien lentäjien ikäluokkaan Finnair voisi panostaa ja löytää rekrytointiväyliä yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa", jatkaa Niinistö.
"On selvää, että valtiotyönantajan on vaikea menestyä palkkakisassa kaupallisia lentoyhtiöitä vastaan. Ilmavoimien lentäjät saavat kuitenkin peruspalkan päälle lentolisää, joka on tällä hetkellä korkein säännöllinen palkanlisä valtiolla", päättää Niinistö.
Siviilitoimijan palvelukseen sotilaslentäjiä houkuttaa palkkauksen lisäksi myös työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen.
"Lähtöhaluja lisäävät palkan lisäksi myös muun muassa perheen ja työn yhteensovittamisen vaikeudet", kertoi Ilmavoimien lentäjäyhdistyksen puheenjohtajan Jouni Kalliomäki Keskisuomalaiselle.
Finnairin käynnissä olevalla lentäjähaulla palvelukseen halutaan yli 100 kokenutta ja lentokoulun kautta koulutettavaa lentäjää. Työvoiman tarpeen odotetaan olevan jatkossakin merkittävä.
Ilmavoimilla on puolestaan käynnissä merkittävä HX-hanke, jonka myötä korvataan nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskykyä. Normaalioperaatioiden lisäksi myös kyseinen hanke kaivannee kokeneita sotilaslentäjiä.