Kuningatar Elisabetin Diamond Jubileen kunniaksi näyttävä ilmaparaati

Flypast_RAFKuningatar Elisabet II:n vallassaolon 60-vuotisjuhlia vietetään Englannissa koko vuosi. Lauantaina 19. toukokuuta Diamond Jubileen kunniaksi vuorossa on perinteinen sotilasparaati. Koska britit ovat tunnetusti ilmailukansaa, luvassa on myös ylilento. Ja aika näyttävä sellainen:  yli 70 ilma-alusta.

Paraatin avaa Royal Air Forcen yhdeksän Eurofighter Typhoon -hävittäjän ylilento Diamond 9 -muodostelmassa. Seuraavaksi on vuorossa maa-, meri- ja ilmavoimien joukkojen ohimarssi. Mukana on 2500 sotilasta.

Varsinaisen paraatin päätyttyä seuraa Diamond Jubilee -ylilento. Sen käynnistää RAF:n neljän helikopterin osasto: Merlin, Sea King, Chinook ja Puma.

Maavoimien kopteriryhmässä lentää Apache, Lynx Mk.7, Gazelle ja Bell 212. Royal Navy tuo näytteille Lynx Mk.8 -helikopterin, kaksi Sea Kingiä sekä Merlinin.

Historiallisen tuulahduksen tuo Battle of Britain Memorial Flightin Lancaster ja neljä Spitfireä. Sitten 20 Tucano-harjoituskonetta muodostavat taivaalle juhlavuoden luvun 60.

Seuraavaksi on vuorossa kaksi C-130 Hercules -kuljetuskonetta sekä VC-10-tankkerikone, jonka perässä lentää kaksi Tornado GR4 -hävittäjää.

Peräti 27 Hawk-suihkuharjoituskonetta lentää muodostelmassa, josta syntyy kirjaimet E II R eli Elizabeth II Regina. Hännänhuippuna muodostelmassa on Red Arrows näyttävine savuefekteineen.

Koneet ylittävät Windsorin kello 12.26-12.31 paikallista aikaa.