Kuumailmapallo uuteen ennätyskorkeuteen - hyppyä varten ei kuitenkaan vielä riittävän ylös

ennatys_timotoivonensportsUusi kuumailmapallojen Suomen korkeusennätys syntyi 22. lokakuuta Jämijärveltä startanneen pallon noustua 7738 metrin korkeuteen (päivitys 23.10: Turun Sanomien mukaan korkeudeksi varmistui 7 630 metriä). Tavoitteena oli nousta yli 10 kilometrin korkeuteen, mutta polttimien pilottiliekkien sammuminen sai miehistön päättämään laskeutumisesta. Samalla Timo Toivosen haave hypystä yli 10 000 metristä siirtyi jälleen tulevaisuuteen. Miehellä on silti hallussaan uusi Suomen ennätys: hän hyppäsi 21. huhtikuuta 2013 Utissa Cessna Caravanista 9302 metrin korkeudesta.

Uuden pallojen (vielä vahvistamattoman) korkeusennätyksen sai nimiinsä kokenut aeronautti Olli Luoma, joka on pitkään tehnyt yhteistyötä Toivosen kanssa. Myös Luoma on harrastanut laskuvarjourheilua ja hänelläkin oli lennolla turvallisuussyistä varjo mukanaan.

ohidb_harrikoskinen_flyfinlandfiLennolla käytössä oli Linnan Pallon kahdeksanpaikkainen Cameron A 180 (OH-IDB, kuva oikealla). Kaksi aiempaa yritystä päästä yli 10 000 metriin epäonnistuivat kevätkesällä. Nyt onneksi saatiin tuliaisiksi puolet tavoitteesta eli uusi palloennätys.

Timo Toivonen kommentoi nykytyyliin ennätysyrityksen etenemistä lähes reaaliaikaisesti Twitterissä. Kori varusteltiin valmiiksi lennolle jo maanantaina. Lisähapen hengittäminen aloitettiin jo maassa seitsemän maissa.

Lennolle noustiin tuntia myöhemmin. Sitä ennen lähetettiin taivaalle Vaisalan sääluotain.

timotoivonen6_ttsportJutun alussa olevan kuvan ennätyslennolta Toivonen lähetti Twitteriin pallon ollessa jo laskeutumassa. Tässä korkeudessa miehistö oli jo voinut riisua kypäränsä ja happinaamarinsa. Vasemmalla olevassa kuvassa Toivonen on sen sijaan valmistautumassa toukokuiseen ennätysyritykseen täydessä varustuksessa.

Koska uutta ennätyskorkeutta ei saavutettu, Toivosen ei kannattanut ottaa riskiä ja hypätä otsikkokuvassakin näkyvän pilvikatteen läpi. Pallo laskeutui turvallisesti Orivedelle kello 11 maissa. "Landed", Toivonen twiittasi.

Kun mukana olleet mittalaitteet oli pari tuntia myöhemmin tarkastettu, Toivosen kommentti oli "Suunnon Advisor näyttää 7738 m".

Aiempi kuumailmapallojen korkeusennätys on Asko Strömin nimissä vuodelta 1998 ja se on 7 580 metriä. Aeronaut.fi:n mukaan tällä lennolla mukana oli myös Olavi "Enska" Kilpinen, joka teki 6000. hyppynsä 6000 metrin korkeudesta.

Tiistaisen lennon korkeuslukema on luonnollisesti vielä vahvistamaton ja se tarkistetaan muistakin laitteista, mutta näillä tiedoilla kyseessä vaikuttaisi olevan kuumailmapallojen uusi Suomen ennätys. Virallinen status edellyttää myös Suomen Ilmailuliiton vahvistusta.

 

Timo Toivosen Twitter-tili: @ttsportfi

Lue myös: