Lääkärihelikoptereilla kiireinen juhannus - FinnHEMS sai 174 hälytystä

Finnhems_pilot_1Juhannus on lääkärihelikoptereille vuoden vilkkainta aikaa ja hälytyksiä tuli merkittävästi enemmän kuin vuotta aiemmin. FinnHEMSin kuudessa tukikohdassa vastaanotettiin juhannusviikonlopun aikana yhteensä 174 hälytystä. Kasvua edellisvuoteen oli 12 prosenttia.

Juhannusaattona hälytyksiä tuli valtakunnallisesti 74 prosenttia enemmän ja lauantaina 29 prosenttia enemmän kuin tavallisesti kesäkuussa. Erityisen vilkasta oli Turun, Tampereen ja Kuopion tukikohdissa. Niissä juhannusaaton hälytysmäärä oli noin kolminkertainen tavalliseen kesäkuun perjantaihin verrattuna.

Eniten juhannuksen hälytyksiä oli Tampereella, missä FH30-tukikohta vastaanotti 40 hälytystä. Rauhallisinta puolestaan oli tehtävämäärien perusteella Lapissa. Rovaniemen tukikohtaan tuli juhannusviikonlopun aikana 18 hälytystä.


Juhannuksena erityisesti liikenneonnettomuuksia

Juhannuksen yleisimmät tehtäväkoodit olivat elottomuus ja tajuttomuus. Ne ovat myös muulloin yleisimmät FinnHEMS-lääkärihelikoptereiden tehtäväkoodit.

Juhannuksena lisääntyvät erityisesti liikenneonnettomuudet, myrkytykset ja kaatumisten aiheuttamat vakavat vammat. Liikenneonnettomuuksiin FinnHEMSin yksiköt hälytettiin tänä juhannuksena yhteensä 32 kertaa. Kaatumisten seurauksena hälytyksiä tuli yhteensä 10 ja myrkytysten vuoksi 13.

 Lääkärihelikopterin tärkein tehtävä on viedä ensihoitolääkäri ja tehohoitotasoinen ensihoito nopeasti apua tarvitsevan potilaan luo. Näin hoito pystytään aloittamaan välittömästi tapahtumapaikalla. Potilas kuljetetaan jatkohoitoon tilanteesta ja paikasta riippuen joko ambulanssilla tai lääkärihelikopterilla.

Finnhemms_FH30_lennollaJuhannuksen (24.–26.6.) hälytysmäärät tukikohdittain:

FH 10 Vantaa: 29 hälytystä
FH 20 Turku: 38 hälytystä
FH 30 Pirkkala: 40 hälytystä
FH 50 Oulu: 19 hälytystä
FH 51 Rovaniemi: 18 hälytystä
FH 60 Kuopio: 30 hälytystä

Lue myös: