Lennonjohtajat liittyvät akavalaiseen YTYyn - ANS Finland liitetään uuteen konserniin

ATCC_superiSuomen Lennonjohtajien Yhdistys SLJY ry on päättänyt ylimääräisessä yhdistyskokouksessa torstaina 4. lokakuuta 2018 hakea Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry:n yhdistysjäsenyyttä. YTYn hallitus hyväksyi jäsenhakemuksen kokouksessaan perjantaina 5. lokakuuta ja jäsenyys tulee voimaan heti.

SLJY:llä on noin 220 jäsentä, mikä kattaa noin 80 prosenttia alan toimihenkilöistä. SLJY on Suomessa työskentelevien lennonjohtajien ammattijärjestö, jonka tarkoitus on valvoa jäsenistönsä ammatillisia, oikeudellisia ja sosiaalisia etuja, sekä edistää ilmaliikenteen turvallisuutta ja joustavuutta. Yhdistys perustettiin vuonna 1952 ja se on toiminut itsenäisesti ilman keskusjärjestöjäsenyyttä viimeiset 30 vuotta.

 SLJY:n päätös etsiä yhteistyötä tänä syksynä liittyy muutoksiin työnantajapuolella.

SLJY_logo_1"SLJY päätti hakea vahvempaa neuvotteluvoimaa, koska nykyinen työnantajamme ANS Finland Oy liitetään vuoden 2019 alusta valtio-omisteiseen konserniin, johon kuuluvat maan kaikki liikenneohjaustoiminnot", kertoo SLJY:n puheenjohtaja Roy Myrberg.

Valtioneuvosto antoi päätöksellään 13.syyskuuta 2018 liikenne- ja viestintäministeriölle valtuudet perustaa uusi valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, allekirjoittaa yhtiön perustamissopimus ja muut perustamiseen liittyvät asiakirjat sekä merkitä valtion puolesta kaikki yhtiön osakkeet.

ANSF_logoPerustettavan konserniyhtiön nimeksi tulee Traffic Management Finland Oy. Uusi liikenteenohjausyhtiö ja nykyiset valtion liikenteenohjausyhtiöt Air Navigation Services Finland Oy ja Finrail Oy muodostavat vuoden 2019 alussa konsernin, jossa tytäryhtiöt vastaavat liikennemuotokohtaisesti liikenteenohjauspalveluista.

Yhtiöiden yhteiset palvelut järjestetään keskitetysti konsernitasolla. Traffic Management Finland Oy aloittaa operatiivisen toimintansa 1.1.2019.

 "Meillä on tällä hetkellä oma työehtosopimus ja siitä haluamme pitää kiinni myös uudessa konsernissa. Yhteistyösopimus YTYn kanssa tarjoaa meille neuvottelutukea ja -osaamista samalla kun se takaa meille itsenäisyyden ja allekirjoitusoikeuden työehtosopimusneuvotteluissa. Se oli meille ehdottoman tärkeää", alleviivaa Myrberg.

YTY on vuonna 1992 perustettu akavalainen liitto, jolla on 10 600 jäsentä ja 9 jäsenyhdistystä. SLJY:n liittymisen jälkeen YTYn jäsenmäärä kohoaa yli 10 800 jäseneen.

"Olemme iloisia, että pystymme jälleen vahvistumaan liikenne- ja logistiikka-alalla ja varsinkin ilmailualalla, jonka edunvalvojana olemme kasvattaneet rooliamme 2010-luvulla. YTYyn kuuluvat entuudestaan kaikki Suomen lentäjäyhdistykset", kertoo YTYn puheenjohtaja Ralf Holmlund.

"Uskon, että Suomeen tarvitaan uudentyyppinen liikenteen ja logistiikan asiantuntijaorganisaatio, joka pystyy harjoittamaan uskottavaa, valtion ja maakuntien budjettipolitiikkaan kohdentuvaa edunvalvontaa. Strategiamme on, että YTYn ympärille voitaisiin rakentaa tällainen yhteistyö", Holmlund jatkaa.

Finnairin lentäjiä edustava Suomen liikennelentäjäliitto liittyi akavalaiseen YTYyn jo vuonna 2013.

Lue myös: