Lento-onnettomuus Pirkkalassa - ultrakevyen Eurostar-koneen lentoonlähtö epäonnistui

OH-U438_040918(päivittynyt klo 22.50) Pirkanmaan pelastuslaitos sai keskiviikkoiltana 31. heinäkuuta hälytyksen ilmaliikenneonnettomuudesta. Kyseessä on ultrakevyelle Eurostar-koneelle sattunut turma lentoonlähdön yhteydessä  Tampere-Pirkkalan lentoasemalla. Koneen lentäjä kuoli turmassa.

Pelastuslaitos kertoo saaneensa tehtävän Pirkkalan lentoasemalle hieman ennen iltayhdeksää. Paikalle on lähetetty 19 pelastusyksikköä. Pelastustyöt ovat edelleen kesken. Finavian Pirkkalan lentoaseman päällikkö Mari Nurminen vahvistaa Lentoposti.fi:lle kyseessä olleen ultrakevytlentokone.

Onnettomuuteen joutunut kone on Evektor-Aerotechnik EV-97 Eurostar OH-U438 (otsikkokuvassa kone arkistokuvassa vuonna 2018). Kyseessä oli lento-oppilaan yksinlento.

Pirkkala_TWR"Ultrakevyt teki lentoonlähtöä kiitotieltä, jonka jälkeen se putosi kiitotien sivuun nurmialueelle. Pelastustyöt ovat edelleen kesken. Kenttä on arviolta suljettu kolmen tunnin verran", kertoi Nurminen iltakymmeneltä.

Ensivaiheessa ei ollut varmuutta koneessa olleesta henkilömäärästä. Ultrakevyissä voi suurimmillaan olla kaksi henkilöä.

"Lentoturmassa on kuollut konetta ohjannut lentäjä", vahvistaa Onnettomuustutkintakeskuksen ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen Lentoposti.fi:lle illalla hieman ennen yhtätoista.

Onnettomuustutkintakeskus tutkii tapauksen jollain tasolla. Päätöksiä asian osalta tehdään torstain 1. elokuuta aikana.

Lentoturma on siis tapahtunut kenttäalueella. Pirkkalaan saapuvat kaupalliset lennot suuntaavatkin parhaillaan varakentille. Ryanairin lento laskeutuu Pirkkalan sijaan Turkuun.

Tampere-Pirkkalan lentoasemalla on käynnissä kiitotieremontti, jonka seurauksena lentoasemalla on käytössä lyhennetty kiitotie 06C/24.

Päivitys kello 22.05: Lisätty tieto ultrakevyestä ja lentoaseman päällikkö Mari Nurmisen kommentti.

Päivitys kello 22.26: Lisätti tieto yhdestä kuolonuhrista.

Päivitys 22.50: Lisätty tieto konetyypistä ja OTKESin ilmailuonnettomuuksien johtavan tutkijan Ismo Aaltosen kommentti.