Lentoliikenteen matkustajamäärät kääntyivät nousuun ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Helsinki_Airport_terminalFinavian lentoasemien matkustajamäärät nousivat vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä 4,2 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Helsinki-Vantaalla kansainvälinen vaihtomatkustus kasvoi 4,9 prosenttia. Myös kotimaan lentomatkustus kääntyi pidempään jatkuneesta laskusta 4,5 prosentin nousuun.

Finavian lentoasemilla oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhteensä 4 630 658 matkustajaa (4 445 562 matkustajaa 1−3/2013). Matkustajamäärät nousivat 4,2 % vuoden 2013 tammi−maaliskuuhun verrattuna. Liikenneilmailun laskeutumiset vähenivät 2,3 %, mikä tarkoitti lentokoneiden entistä korkeampia täyttöasteita.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta matkusti tammi−maaliskuussa yhteensä 3 630 724 henkilöä (3 463 790), mikä oli 4,8 % enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2013.

Finavialle strategisesti keskeinen kansainvälinen vaihtomatkustus kehittyi edelleen myönteisesti alkuvuonna ja matkustajien määrä kasvoi 4,5 %. Helsinki-Vantaan lentoaseman Aasian-liikenne jatkoi kasvamistaan ja 4,7 % kansainvälisistä matkustajista saapui Aasiasta. 

"Helsinki-Vantaan merkitys Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä on säilynyt alkuvuonna vahvana. Vaihtomatkustajat luovat lisää kysyntää Suomen ja Euroopan välisille reiteille ja tukevat hyvien lentoyhteyksien säilymistä, joten menestyminen lentoliikenteen kansainvälisessä kilpailussa on Suomen kilpailukyvylle tärkeä asia," sanoo , Finavian lentoasemaverkostosta sekä markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja Joni Sundelin.

"Vaihtomatkustajat ovat myös kotimaan matkailulle hyvä potentiaali. Suomessa pitäisikin nyt linjata konkreettiset toimet, joilla tämä potentiaali saataisiin valjastettua käyttöön."

Finavian lentoliikennetilastoissa Helsinki-Vantaan kansainvälisellä matkustuksella tarkoitetaan matkustajia, jotka lähtevät Helsinki-Vantaalta kansainväliselle lennolle. Luvuissa on siten mukana niin lentäen kuin muilla kulkuvälineillä Helsinki-Vantaalle saapuvat matkustajat.

Kansainvälisellä vaihtomatkustuksella tarkoitetaan matkustajia, jotka saapuvat Helsinki-Vantaalle joko kotimaisella tai kansainvälisellä lennolla ja jotka jatkavat kansainväliselle lennolle.

Kotimaan matkustajamäärät myös hienoisessa kasvussa

 Kotimaanlennoilla matkusti alkuvuonna 1 452 152 henkilöä, kun vuotta aiemmin matkustajia oli 1 390 175. Matkustajia oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 4,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Finavia_EFRO"Kotimaan lentoliikenteen määrät ovat vaihdelleet viime vuosina kilpailutilanteen ja taloustilanteen muutosten mukana. On myönteistä, että kotimaan liikenteen aleneminen on toistaiseksi päättynyt ja on palattu kasvu-uralle", Sundelin toteaa.

"Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haasteet kotimaan liikenteessä olisivat ohi. Siksi on tärkeää, että eri alueilla tehdään aktiivista työtä lentoliikenteen kysynnän vauhdittamiseksi."

Maakuntalentoasemista matkustajamäärät kasvoivat alkuvuonna eniten Itä-Suomen lentoasemilla Lappeenrannassa (+37,3 %), Savonlinnassa (+25,7 %) ja Joensuussa (+12,8 %).

Liikenteen kasvua oli myös Oulussa (+19,5 %) ja Turussa (+1,4 %). Verrattuna vuoden 2013 ensimmäiseen neljännekseen matkustajamäärät laskivat voimakkaimmin Tampereen (-16,6 %), Kokkola-Pietarsaaren (-15,3 %), Porin (-7,3 %), Maarianhaminan (-7,0 %) ja Vaasan (-5,2 %) lentoasemilla.

Lapin lentoasemilla matkustajamäärät laskivat -1,9 % edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Talvimatkailusesonki on ollut Lapissa hyvä ja viime vuotta leimannut kotimaan matkustajamäärien lasku ei näkynyt Lapin lentoasemilla.

Kansainvälinen lentoliikenne lähtenyt nousuun

Finavian lentoasemien kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä nousi tammi−maaliskuussa 4,0 % edellisvuoteen verrattuna ja oli 3 178 506.  Matkustajamäärät kasvoivat EU-alueelle (+4,6 %), muualle Eurooppaan (+4,1 %), Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan (+10,8 %) sekä erityisesti Lähi-itään (+43,4 %) suuntautuneessa liikenteessä.

Matkustajamäärät Afrikkaan sen sijaan laskivat 43,4 %. Kasvussa olivat muiden muassa Etelä-Korea (+36,9 %), Japani (+28,1 %) ja Kiina (+6,9 %), laskussa esimerkiksi Intia (-46,5 %), Singapore (-12,4 %) ja Hongkong (-4,3 %).