Lentonäytös alkaa näkyä Kaivopuistossa - Eurofighter Typhoon laskeutui nurmikolle

Kaivari_tiistai_typhoon_0617_2Suomen Ilmailumuseon Suomi 100 -teemainen lentonäytös järjestetään perjantai-iltana. Se alkoi näkyä alueella jo maanantaina, kun BAE Systemsin täysikokoinen Eurofighter Typhoon -malli tuotiin paikalle. Tänään sitä koottiin esittelykuntoon. Myös muuta maanäyttelyyn liittyvää infrastruktuuria on jo rakenteilla.

Ilmavoimien käynnissä oleva, F/A-18 Hornet-koneet 2020-luvulla uudella monitoimihävittäjällä korvaava HX-hanke luonnollisesti näkyy näyttelyssä. BAE Systemsin ohella konettaan maanäyttelyssä esittelevät Lockheed Martin, Saab ja Boeing omilla osastoillaan.

Kaivopuiston kärjessä lähellä kahvila Ursulaa olevan näyttelyalueen katseenvangitsija on kuitenkin suuri Eurofighter-malli. Se muistuttaa niin paljon oikeaa konetta, että monet maallikot saattavat sitä kauempaa katsottuna sellaiseksi erehtyä luulemaan.

Kaivari_tiistai_typhoon_0617_1Malli eli replika on rakennettu lasikuidusta alumiinikehikon päälle. Todenmukaisutta tuovat oikean Typhoonin laskutelineet yksityiskohtineen. Kone painaa viisi tonnia ja asemallit kiinnitettynä vielä hieman enemmän.

Suomeen Eurofighterin maketti saapui maantiekuljetuksena. Kone ja sen osat pakataan siirtymien ajaksi vartavasten tehtyihin puulaatikkoihin.

Mallia on jo vuosia kuljetettu ilmailutapahtumasta toiseen rekan puoliperävaunussa. Esimerkiksi Englannin Farnborough Airshow'ssa kävijät ovat todennäköisesti nähneet samaisen replikan BAE Systemsin chalet-osaston edustalla.

Täysikokoisen mallin alla on näytteillä laaja kattaus erilaista Eurofighter Typhoonin aseistusta. Rungon alla on Litening III -maalinosoitussäiliö. Runkoripustimissa on pitkän kantaman ilmaa hengittävät MBDA Meteor -ilmataisteluohjukset.

Sisimmissä siipiiripustimissa on kummallakin puolella kaksi lasersäteeseen hakeutuvaa Paveway-täsmäpommia. Niiden vieressä seuraavissa ripustimissa on Storm Shadow -risteilyohjus, kolme maamaaleihin tarkoitettua Brimstone-ohjusta sekä lyhyen kantaman lämpöhakuinen ASRAAM-ilmataisteluohjus.

Koneessa on myös täydellisesti mallinnettu ohjaamo. Yleisö voi ohjatusti tutustua siihen perjantaina. T.T