Lentonäytöskausi avattiin soihdutuksilla Utissa - Midnight Hawks vielä harjoitteluvaiheessa

utti_avoimet_0516_3Varmana kesän merkkinä Utin Jääkärirykmentin toimintanäytöstapahtuma avasi perjantaina lentonäytöskauden. Uttilaiset esittelivät jälleen monipuolisesti toimintaansa niin ilmassa kuin maassa. Ilmavoimat oli mukana Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmällä sekä kesän Hornet-soolon ensiesityksellä.

Utin avoimien ovien tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa kesän lentonäytöskauden avaajana. Ensisijaisesti Jääkärirykmentin sidosryhmille sekä lähialueen väelle suunnattu tapahtuma keräsi paikalle yleisöä myös muualta Suomesta. Kolmituntinen tapahtuma vietiin läpi hienon kesäisessä säässä sinisen taivaan alla.

utti_avoimet_0516_8Aivan kuten Ilmavoimien vastaaviin Ilmailusta ammatti -tapahtumiin, toimintanäytöspäivään on aina vapaa pääsy. Paikalle kertyi nytkin runsaasti niin nuorta kuin vanhempaa väkeä. Tapahtuma-aika arkipäivänä luonnollisesti rajoitti työssäkäyvien osallistumista.

Toimintanäytöksen suosio on vuosien varrella kasvanut jo niin suureksi, että pysäköinti alkoi muodostua ongelmaksi. Viime vuonna autot paikoitettiin ensimmäistä kertaa Utin leirikentälle muutaman kilometrin päähän. Sieltä oli sukkulabussikuljetus tapahtuma-alueelle.

utti_avoimet_0516_7Tänä vuonna hyväksi osoittautunut järjestely oli jälleen käytössä. Viime vuoden kokemuksista oli otettu opiksi ja poistumisvaiheen ruuhkat olivat lyhytaikaisempia.

Tarkkaa osallistujamäärää ei voi kertoa, koska pääsylippuja ei myyty. Kokeneen arvioijan mukaan paikalla olisi ollut ainakin 4000 katsojaa.

Väkijoukon koosta kertoo sekin, että tapahtuman päättyessä Sotilaskodin munkit oli myyty loppuun. Muonituksesta vastasi Leijona Catering perinteisellä hernekeitto - pannari -combolla.

Maassa ja ilmassa

utti_avoimet_0516_5Tapahtuman maanäyttelyssä oli esillä kaksi NH Industries NH90 -kuljetuskopteria. Lisäksi yleisö saattoi tutustua ohjaajien koulutuksessa käytettävään Hughes MD-500 -helikopteriin. Myös Utin jääkärirykmentin maakuljetuskalustoa oli näytteillä.

Lentonäytösosuus alkoi esityksellä, jossa NH90:n kuljettama 2000 litran Bambi Bucket -sammutusvesisäiliö tyhjennettiin kentän maastoon aivan yleisön edessä (kuva yllä). Helikopteripataljoonan koptereita käytetään siviiliviranomaisten tukemiseen sammutustehtävien ohella myös erilaisissa etsinnöissä.

utti_avoimet_0516_4Toimintanäytöksessä erikoisjoukot esittelivät osaamistaan. Utti on suomalaisen sotilaslaskuvarjokoulutuksen kehto ja aluksi kaksi tiedustelijaa hyppäsikin NH90-kopterista 240 neliöjalan Performance Designs Navigator -liitovarjoillaan varmistamaan tilannetta kohdealueella.

Navigatorin 240 sqft -versiota käytetään kun taistelijan varustus on kevyt. Jos myös reppu on mukana, suurempi 280 neliöjalan varjo otetaan käyttöön. Samaa nollakankaista kuputyyppiä käytetään myös siviililaskuvarjohyppääjien koulutuksessa.

Kohdealueen tiedustelun jälkeen paikalle lensi kaksi NH90-kopteria, joista toisesta varsinainen iskuryhmä teki Fast Rope -köysilaskeumisen kohteeseen. Ensimmäisen laskeutujan mukana oli myös sotilaskoira kantolaitteessa (yllä, klikkaa kuvat suuremmaksi)

utti_avoimet_0516_6Helikopteripataljoonan oma kopterikalusto esitteli kykyjään ilmassa lentoesityksissä. NH90 käytti näyttävästi lämpöhakuisten ohjusten harhauttamiseen tarkoitettuja soihtuja (otsikkokuva).

Ilmavoimien BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneilla lentävä Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmä on vielä harjoittelemassa alkavan kesän ohjelmaansa. Mukana muodostelmassa on jälleen uusia ohjaajia. Siksi ryhmä lensi Utissa vielä normaalia korkeammalla ja esitti varsin rauhallisen ohjelman.

Koneiden siipiripustimiin ei myöskään vielä oltu asennettu esityksen näyttävyyttä lisääviä Sanders Smoke Technologies SCSG-5A -savujärjestelmäsäiliöitä. Midnight Hawksin tavaramerkki, tiukka neliömuodostelma oli kuitenkin jo hallussa. Harjoittelun edistyessä on varmasti jälleen odotettavissa näyttävämpää lentämistä.

utti_avoimet_0516_1Ilmavoimien kesän 2016 Hornet-esityslentäjä kapteeni Ville Hirvonen lensi ensimmäistä kertaa suuren yleisön edessä. Koneena esityksessä oli HN-441. Demossa käytettiin runsaasti soihtuja ja siihen kuului myös yleisöä kohti suuntautuvia liikkeitä.

Ottaen huomioon että kyseessä oli ensiesitys, kesän 2016 Hornet-demo on varmasti samassa sarjassa edeltäjiensä kanssa. Erityisen näyttävä oli esityksen päättänyt soihtujen käyttö, jossa savut muodostivat spiraalin. T.T.

Kesän 2016 ilmailutapahtumia

Satakunnan lennoston Ilmailusta ammatti -tapahtuma Pirkkalassa 17. toukokuuta kello 12 - 19

Ilmasotakoulun Ilmailusta ammatti -tapahtuma Tikkakoskella 19. toukokuuta kello 12 - 15

Lapin lennoston Ilmailusta ammatti -tapahtuma Rovaniemellä 25. toukokuuta kello 10 - 14

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Tour de Sky Rissalassa 18. - 19. kesäkuuta

Jämi Fly In -lentonäytös Jämijärvellä 16.- 17. heinäkuuta

Malmi 80th Anniversary -näytös Helsingissä 13. - 14. elokuuta

Korjauksia: juttussa oli vanha listaus tapahtumista, Bambi Bucket -säiliön tilavuus.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: