Lontoon olympialaisten ilmatila sulkeutuu - tunkeutujia uhkaa alasampuminen

olympics_caaLontoon olympialaiset kisat käynnistyvät 27. heinäkuuta. Ilmailijoiden kannalta tärkeä askelmerkki saavutettiin perjantaina, kun merkittävä osa tapahtuman ilmatilajärjestelyistä astui voimaan kello 23.00. Tästä eteenpäin Lontoon ympäristön ilmatilasta vastaa RAF:n komennossa oleva Atlas Control -lennonjohtoelin.

Alueella päivystää sekä aseistettuja helikoptereita että hävittäjiä. Väärään paikkaan harhautuvien ilma-alusten on toteltava niiden antamia ohjeita (mm. siipien vaaputus, komennettuun lentosuuntaan kaartaminen, soihdut, varoituslaukaukset) tai äärimmäisenä vastatoimena on alasampuminen.

Suomessa ilmailijat muistavat vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisat, jotka rajoittivat merkittävästi toimintaa ilmatilassa Helsingin ympäristössä. Turvallisuutta varmistettiin monin tavoin, esimerkiksi Malmilla päivysti Redigoita ja Hughes 500 -koptereita.

Lontoossa uhkakuvat ovat moninkertaiset ja samoin turvatoimet. Lisäksi alueella on kertaluokkaa enemmän kaupallisen ja harrastusilmailun lentokenttiä, joten järjestelyt ovat erittäin vaativia.

RAF on sijoittanut Eurofighter Typhoon -hävittäjiään tapahtumapaikkojen lähelle Northoltin tukikohtaan. Royal Navy on puolestaan tuonut HMS Ocean -helikopteritukialuksen Lontoon Greenwichiin Thames-joen varrelle.

Lontoon olympiapaikkojen lähistölle on aukioille sijoitettu Roland-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Lisäksi useisiin korkeisiin rakennuksiin on tuotu keveitä Starstreak-ilmatorjuntaohjuksia. Tämä on herättänyt huolta asejärjestelmien sijoituspaikkojen lähellä asuvissa.

Tiukimmin valvotu P111-ilmatila olympialaisten suorituspaikkojen päällä (kartan sisempi rajaviiva) on jaettu kahteen osaan: Atlas North ja Atlas South. Niissä tapahtuvaa liikennettä valvoo 15. elokuuta asti Atlas Control. Aluetta ympäröi R112 (ulompi viiva), jossa lentämistä on rajoitettu tiukoilla määräyksillä.

Rajoitusalueella R112 operoivien on tehtävä lentosuunnitelma Atlas Controllille kaksi tuntia etukäteen. Purjekoneet voivat startata vain British Gliding Associationin tai RAF:n kentiltä. Ilman transponderia lentävien koneiden on pysyttävä 3 NM päässä kotikentältään.

Kaupallinen liikenne jatkuu normaalisti, kunhan se on asianomaisten lennonjohtoelinten johtamaa. Myös olympialaisten oma lentoliikenne on sallittu suorituspaikkojen yllä Atlas Controllin alaisuudessa. Sitäkin riittää, sillä televisiolähetyksien tarpeisiin videokameroita lennätetään ilmalaivoissa ja helikoptereissa.

 

Aiheeseen liittyen: