Lounais-Suomen AVI:lta massapäätös maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta

Turku_airport_kylttiLounais-Suomen aluehallintaviraston päätöksen myötä kaikkien Turun lentoaseman rajanylityspaikan kautta riskimaista maahan tulevien henkilöiden täytyy osallistua välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti.

Päätös on voimassa 25.3.-8.4.2021 ja koskee ns. riskimaista saapuvia henkilöitä. Tällä tarkoitetaan niitä henkilöitä, jotka ovat kahden viikon aikana ennen Suomeen tuloa oleskelleet maassa, jossa koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 ihmistä kahden viikon aikana.

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen.

Vastaavalla tavalla toimitaan myös silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa. Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissä eikä vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 16. Päätöstä tehdessään Lounais-Suomen aluehallintovirasto on ottanut huomioon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta 17.3.2021 annetun lausunnon sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin epidemiologiseen asiantuntemukseen pohjautuvat arviot päätöksen välttämättömyydestä. 

Lue myös: