Lufthansan ja lentäjien pitkään kiistaan sovitteluratkaisu - mahdollinen hyväksyntä menee maaliskuulle

LH_7779X_2Lufthansan ja yhtiön lentäjiä edustavan Vereinigung Cockpitin (VC) pitkään kiistaan on tulossa mahdollisesti päätös. Sovittelijan ehdotus työehdoista ja korotuksista etenee lentäjäliiton kokouksen hyväksyttäväksi. Lufthansan jo hyväksymä sovintoehdotus tuo yhtiön mukaan ohjaamokustannuksiin 85 miljoonan euron vuosittaisen lisän.

Sovittelijan ehdotus menee seuraavaksi lentäjäliiton kokouksen käsiteltäväksi. VC:n mukaan päätös tulee maaliskuun loppuun mennessä. Lufthansa hyväksyi sovittelutuloksen 15. helmikuuta. Sopimus päättyy vuoden 2019 lopussa.

Lufthansan mukaan lisäkustannuksia kompensoidaan 40 koneen operoinnilla, jotka jäävät sovittelussa tehdyn sopimuksen ulkopuolelle.Yksityiskohdat sen osalta sovitaan tarkemmin lähiviikkojen aikana. Lisäksi neuvottelut VC:n kanssa jatkuvat edelleen säästöjen löytämiseksi.
    
Työnantajan mukaan Lufthansan, Germanwingsin ja Lufthansa Cargon 5400 lentäjää saavat neljässä vaiheessa noin 8,7 prosentin palkankorotukset.

Niistä ensimmäinet kaksi tulevat takautuvasti. Ensimmäinen kahden prosentin korotus tulee  1.1.2016 lähtien ja toinen 2,3 prosentin korotus 1.1.2017 alkaen. Seuraavat korotukset tulevat 1.1.2018 ja 1.1.2019. Ne ovat määrältään 2,4 ja kaksi prosenttia.

Lisäksi lentäjät saavat yhden kertaerän, jonka kustannusvaikutus on noin 30 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa noin 5000-6000 euron korvausta täysaikaiselle työntekijälle.

Lentäjäliitto VC:n mukaan kyseessä on kuitenki seitsemän vuoden ja kahdeksan kuukauden ajalle tulevat korotukset. Tuolloin vuosikorotus oli alla 1,2 prosenttia. Kertaerä on liiton mukaan noin puolen kuun palkkaa vastaava summa.