Luftwaffen Eurofighterit saattoivat Jet Airwaysin matkustajakonetta Euroopan halki (video)

Eurofighter_aero_mod_1Saksan Ilmavoimien QRA-päivystysvalmiudessa (Quick Reaction Alert) olleet Eurofighter-hävittäjät kävivät tunnistamassa Jet Airwaysin 777-300 - matkustajakoneen, joka lensi Euroopan halki ilman radioyhteyttä. Tapahtumat videoitiin toisesta matkustajakoneesta.

Intialaisen Jet Airwaysin Boeing 777-300 (VT-JEX) -matkustajakone oli 16. helmikuuta lennolla 9W118 Intian Mumbaista Lontooseen. Toistaiseksi vahvistamattomasta syystä se ei vastannut lennonjohdon kutsuihin Bratislavan ja Prahan välillä.

Luftwaffen Eurofighter QRA-valmiushävittäjät nousivat ilmaan ja kävivät Jet Airwaysin matkustajakoneen siivellä lentopinnalla 360 Saksan ilmatilassa Frankfurtin yllä. Radioyhteys matkustajakoneen ohjaajiin oli jo tässä vaiheessa saatu palautettua. Hävittäjät kuitenkin saattoivat matkustajakoneen läpi Saksan ilmatilan.

Jet_airways_nose_1Jet Airwaysin lento 9W118 laskeutui Lontoon Heathrow'lle ilman lisäongelmia. Koneessa oli 330 matkustajaa ja 15 hengen miehistö.

Ilmailuviranomaiset tutkivat tapausta niin Euroopassa kuin Intiassakin. Jet Airwaysin lausunnon mukaan kyseessä oli lyhytaikainen radioyhteyden menetys lennonjohdon kanssa.

JetAirways_tails_2Mediatietojen mukaan lentäjät olisivat sotkeneet radiojaksot. Oikean lennonjohdon radiojakson 132.890MHz sijaan lentäjät olisivat valinneet taajuudeksi 132.980MHz. Tällaisiä tapauksia varten on olemassa omat menetelmänsä, joilla oikealle taajuudelle on mahdollista palata nopeastikin ja palauttaa yhteys lennonjohtoon.

Jet Airways vakuutti tiedotteessaan ettei lento tai sen matkustajat olleet missään vaiheessa vaarassa. Operaattori on maadoittanut lennolla olleen ohjaamomiehistön.

Tapaus kuvattiin videolle Jet Airwaysin takana lentopinnalla 380 lentäneestä British Airwaysin koneesta.

Kuvatusta videosta uutisoi Suomessa aiemmin ainakin verkkouutiset.fi