Maahansyöksyneen Hawkin tehtävätallennin löydetty - Adour-moottori oli sammunut jo ilmassa

20230516_184301Sotilasilmailun viranomaisyksikön johtama lento-onnettomuustutkinta on käynnistynyt suotuisissa merkeissä, kun 15. toukokuuta maahansyöksyneen Hawk-suihkuharjoituskoneen tehtävätallennin on löydetty. Jo nyt on selvinnyt, että Hawkin Adour-suihkumoottori oli sammunut ilmassa.

HW320_JuhaVantilaIlmavoimien BAE Systems Hawk Mk.51 -suihkuharjoituskoneen (HW-320) maahansyöksystä on aloitettu lento-onnettomuustutkinta. Sitä varten on perustettu tutkintaryhmä, jota johtaa insinöörieverstiluutnantti Juha Vantila Sotilasilmailun viranomaisyksiköstä.

"Koneen tehtävätallennin on löydetty ja se on toimitettu jatkotutkimuksiin. Hawk Mk 51 -tyypissä käytössä oleva laite taltioi lentoarvotietoja, kuten korkeus-, nopeus- ja kiihtyvyysdataa, mutta moottoriarvotietoja tämän konetyypin tallentimesta ei saada käyttöön", kertoi insinöörieverstiluutnantti Vantila.

FB_IMG_1684252036754Jo nyt on selvinnyt, että koneen Rolls-Royce Turbomeca Adour -moottori oli sammunut jo ilmassa eikä se pyörinyt enää koneen iskeytyessä maahan.

Paikkatutkimuksen jälkeen koneen moottori pyritään siirtämään tarkempiin jatkotutkimuksiin Patrian Linnavuoren moottorikorjaamolle Tampereelle, minkä jälkeen alueen raivaus- ja siivoustyöt voidaan aloittaa.

Kaksipaikkaisesta koneesta heittoistuimilla pelastautuneet ohjaajat ovat pääsemässä kotiin sairaalasta tänään tiistaina 16. toukokuuta.

"Onnettomuuskoneen sekä toisen harjoituksessa mukana olleen Hawk-koneen ohjaajia on kuultu. Näiden tietojen perusteella tutkimukset lähtevät tästä etenemään", jatkoi Vantila.

HW320_jaanteetHW320_jaanteet_2

 

 

 

 

 

 

 Lue myös: