Malmin lentotoiminta oli alkuvuodesta vilkasta - lentokentän jatkosta kiistellään oikeudessa

HF_lentokoneetMalmin lentokentällä oli sateisista ilmoista huolimatta vilkas alkuvuosi, kun tammikuun liikennetilastoissa operaatiomäärä oli lähes 1200. Lentomääristä huolimatta käynnissä on edelleen kiista historiallisen lentopaikan tulevaisuudesta Helsingin käräjäoikeudessa.

Lentotoimintaa Malmin lentopaikalla ylläpitävällä Malmin lentokenttäyhdistyksellä on edelleen voimassaoleva lentopaikan pitolupa sekä ympäristölupa. Ne ovat mahdollistaneet toiminnan jatkamisen vaikka kiista lentopaikan tulevaisuudesta on edennyt Helsingin käräjäoikeuteen.

Lentokenttäyhdistys ei saanut pyrkimyksistään huolimatta neuvotteluyhteyttä Helsingin kaupungin kanssa, joka jätti vuodenvaihteen jälkeen käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen vuokra-alueen haltuunottamiseksi ja lentotoiminnan päättämiseksi Malmilla.

Ensimmäinen käräjäoikeuden päätös aiheeseen saatiin ennen helmikuun puoltaväliä, kun väliaikainen turvaamistoimi peruttiin ja kaupungin takavarikoimat 142 000 euroa palautettiin Malmin lentokenttäyhdistykselle.

Kiista jatkuu kuitenkin edelleen oikeudessa. Malmin lentokenttäyhdistyksen hallitukseen valittiin yhdistyksen kokouksessa uusia jäseniä tilanteen saamien käänteiden seurauksena. Lentopaikan ylläpidon osaamisen sijaan tarvitaan nykytilanteessa enemmän lakiosaamista.

Vuonna 2019 Malmin lentopaikalla tehtiin kaikkiaan 33 806 lentoonlähtöä, laskeutumista ja läpilaskua. Vuonna 2018 vastaava luku oli 30 773. ICAO:n laskutavalla, jossa yksi läpilasku lasketaan kahdeksi operaatioksi, operaatioita oli 42 112 kpl. Operaatiomäärältään Malmi on Suomen toiseksi suurin lentokenttä.

Lentokelit paranevat ja ilmailutoiminta Malmilla jatkuu siis ainakin toistaiseksi.

 

Lue myös: