Metsäpalojen lentotähystyskausi on alkanut – maasto on poikkeuksellisen kuivaa osassa maata

SPLS_OHCAMVuoden 2019 ensimmäinen metsäpalojen valvontalento on suoritettu jo viikolla 17 Varsinais-Suomessa. Sääennusteiden mukaan valvontalennot laajenevat myös muihin länsirannikon maakuntiin. Näitä ovat Satakunta, Etelä- Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Pirkanmaa.

 Metsäpalojen lentotähystystä suoritetaan normaalisti 1.5-31.8 välisenä aikana, mutta se voidaan poikkeuksellisesti aloittaa jo huhtikuussa ja lopettaa syyskuussa. Tänä vuonna lentotoiminta on aloitettu, koska maasto on ollut poikkeuksellisen kuivaa osassa maata.

Pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilaston mukaan huhtikuun aikana maastopaloja on ollut noin 300 kappaletta, kun vastaava luku oli vuonna 2018 vain 87 kappaletta. Maastopaloksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Metsäpalojen lentotähystys kattaa koko Suomen ja toiminnalla pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Vuosi 2018 oli lentotähystystoiminnan kannalta ennätyksellinen, sillä lentoja suoritettiin kaikkiaan 1407 kpl. 

Lennoilla havainnoitiin paloja 376 kappaletta ja opastettiin pelastustoimen yksiköitä 116 kertaa. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tehtävänä on järjestää metsäpalojen lentotähystys koko Suomessa. Lentotähystystä suoritetaan koko Suomessa 22 reitillä.

Palolennot ovat paikallisten lentokerhojen toimintaa, joka suoritetaan yhteistyössä aluehallintaviraston kanssa. Suomen lentopelastusseura (SLPS ry) puolestaan antaa koulutusta palolentojen miehistöille. Lentopelastusseura on valtakunnallinen, viranomaisten avuksi luotu vapaaehtoisen etsintä- ja valvontalentotoiminnan kattojärjestö.

Metsäpalojen sammutustöissä on mahdollisesti mukana myös Rajavartiolaitoksen tai Maavoimien helikopterikalustoa.

Lue myös: