Ministeri Häkkänen allekirjoitti Pohjoismaiden ilmatilan käyttöä koskevan julkilausuman

amraam_nasams_ratheonPuolustusministeri Antti Häkkänen allekirjoitti tiistaina 9. heinäkuuta 2024 Naton huippukokouksen yhteydessä Washington D.C.:ssä Pohjoismaiden ilmatilan käyttöä koskevan Nordic Airspace Summit Declaration -julkilausuman. Tavoitteena on kehittää ilma- ja ohjuspuolustusta.

"Turvallisuus ja yhteentoimivuus kaikissa olosuhteissa sekä kaikissa toimintaympäristöissä ovat Natolle ensiarvoisen tärkeitä. Lisäksi vahva pohjoinen alue vahvistaa Naton pelote- ja puolustuskykyä sekä sotilaallista yhteistyötä", sanoi puolustusministeri Antti Häkkänen.

Pohjoismaiden puolustusministerit allekirjoittivat maiden ilmatilan käyttöä koskevan julkilausuman Naton huippukokouksen yhteydessä. Julkilausuman keskeisenä tavoitteena on tehostaa ja vahvistaa Pohjois-Euroopan ilmaoperaatioiden suunnittelua ja toteutusta.

"Tarkoituksena on kehittää muun muassa Naton pohjoisen alueen ilmatilaratkaisuja, mukaan lukien ilma- ja ohjuspuolustusta. Tähän voi sisältyä esimerkiksi laaja-alaisempaa harjoitustoimintaa", jatkoi ministeri Häkkänen.

Nato_summit_2024_2Huippukokouksessa käsitellään myös kumppanuusyhteistyötä sekä puolustusliiton pitkäaikaista tukea Ukrainalle.

Naton huippukokous järjestetään 9.-11. heinäkuuta 2024. Nato juhlistaa kuluvan vuoden aikana 75-vuotisjuhliaan. Huippukokous järjestetään Washington D.C.:ssä, jossa 12 valtiota allekirjoitti Naton perustamissopimuksen huhtikuussa 1949. Nykyisin Natolla on 32 jäsentä.