NASA:n avaruusaluksen lähtö peruutettiin neljän keskeytyksen jälkeen - Orion on kuin Apollo

orion_3_NASA(päivittynyt 16.34) USA on avaruussukkuloiden käytön loputtua vuonna 2011 joutunut turvautumaan venäläisiin kantoraketteihin, jotta kansainväliselle avaruusasemalle on voitu lennättää astronautteja. Orion-kapselin toivotaan palauttavan kyvyn omiin lentoihin. Se  muistuttaa Apolloa, jolla 60-luvulla lennettiin kuuhun. Torstaina Orionin ensimmäinen miehittämätön koelento jouduttiin perumaan

Orionin laukaisu myöhästyi runsaasti aiotusta kello 14.05:stä Suomen aikaa. Ensin Cape Canaveralin edustalla oli laiva turva-alueella, mikä katkaisi lähtölaskennan. Alus saatettiin pois ja lähtölaskenta käynnistettiin uudelleen.

Pintatuulet kuitenkin ylittivät raja-arvon vain muutama minuutti ennen uutta T-0 -laukaisuaikaa. Yli puolen tunnin odottelun jälkeen uudeksi ajaksi määriteltiin 14.55 Suomen aikaa.

Lähtölaskenta keskeytyi kuitenkin uudelleen vain neljä minuuttia ennen starttia jälleen tuulen takia. Alkuperäinen ensilennon mahdollistava aikaikkuna oli 2 tuntia 39 minuuttia eli laukaisun piti tapahtua viimeistään kello 16.44 Suomen aikaa.

Seuraavaksi ajaksi määriteltiin 15.26. Lopullisen neljän minuutin lähtölaskennan aikana saatiin vikailmoitus kahdesta ensimmäisen vaiheen polttoaineventtiilistä, jotka eivät näyttäneet menevän kiinni. Palloventtiilit liittyivät nestemäisen vedyn säiliöihin.

Ongelma oli tuttu aiemmista laukaisuista. Sitä yritettiin ratkaista avaamalla ja sulkemalla kaikki venttiilit viisi kertaa. Anomaly Resolution Team selvitti ongelmaa vielä kun laukaisuikkunaa oli jäljellä 20 minuuttia. Päätös oli, että yritetään vielä kerran.

Seurava T-0 -laukaisuaika määritettiin kello 16.44 eli aivan käytettävissä olevan ajan loppuun. Tuulimittarin automaattinen lähtölaskennan keskeytystoiminto kytkettiin pois ja seuranta suoritettiin manuaalisesti.

Vain kymmenen minuuttia ennen lähtöä lennonjohto päätti siirtää laukaisua perjantaille. Näin saatiin lisäaikaa venttiiliongelman selvittämiseen. Laukaisuikkuna aukeaa jälleen kello 14.05 Suomen aikaa.

Yhdysvallat takaisin miehitettyjen lentojen aikaan

Orion voi kuljettaa henkilöstöä ISS-avaruusasemalle, mutta se pystyy myös pidempiin operaatioihin. Yhdysvallat pohtii tulevaisuudessa jopa miehitettyjä Mars-lentoja. Aluksen tilat ja kuljetuskyky ovat kuitenkin erittäin rajalliset vuonna 2011 eläkkeelle joutuneisiin avaruussukkuloihin verrattaessa.

orion_6_NASAKuten Apollo 60-luvulla, Orionin miehistöosa on kartiomainen kapseli, joka on suunniteltu kestämään ilmakehään paluun aiheuttamaa kuumuutta (otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi). Aluksen on valmistanut Lockheed Martin.

Kiertoradalla Orion lentää kiinnitettynä huoltomoduliin (kuvat jutun lopussa). Se on varustettu moottorilla. Koko paketti painaa pelastustorneineen 21 000 kiloa.

Orionin ensimmäinen miehittämätön koelento kestää vain 4 tuntia 23 minuuttia. Se laukaistaan kiertoradalle United Launch Alliance Delta IV Heavy -kantoraketilla (kuvassa oikealla).

Kolmesta Common Booster Core -rungosta koostuvan Deltan IV Heavyn Aerojet Rocketdyne RS-68A -moottoreiden polttoaineena on nestemäinen happi ja vety.

Lähtöpaikkana on perinteisen Cape Canaveralin Space Launch Complex 37 -alusta Floridassa. Avaruudessa kapselin muotosuojat irtoavat ja alus irtoaa kantoraketista.

Orion huoltomoduleineen kiertää maapalloa korkeimmillaan 5800 kilometrin korkeudessa. Näin kaukana maapallosta ihmisen kuljettamiseen tarkoittanut laite ei ole ollut yli 40 vuoteen.

apollo11_liftoff_nasaLopulta vajaan kahden maapallon kierron ja jarrutuspolton jälkeen Orion avaa nopeuden hidastuttua kolme suurta laskuvarjoa ja laskeutuu niiden varassa Tyyneen valtamereen Kalifornian edustalla. US Navy ja NASA poimivat kapselin turvaan USS Anchorage -maihinnousutukialukselle.

Vaikuttaa siltä, että NASA palaa avaruuslentojen tekniikassa ajassa taaksepäin. Ensimmäinen miehitetty Apollo 7 -lento tehtiin 1968. Kuvassa vasemmalla ensimmäinen kuulento Apollo 11 laukaistaan avaruuteen 110-metrisellä Saturn V -kantoraketilla.

On vielä epävarmaa, milloin Orion lentää miehitettynä. Vuosi 2021 on kuitenkin mainittu. Ongelmana ei ole niinkään teknologia, vaan rahapula.

Kun USA 60-luvullä päätti lähettää ihmisen kuuhun, rahoitus ei ollut ongelma. Nykyisin avaruuslentoihin ei liity samanlaisia intohimoja ja varojen syytämistä siihen on ryhdytty karsastamaan. Kehitteillä on myös kaupallisia miehitettyjä avaruusaluksia. ++

NASA lähettää Orionin ensimmäisen lennon lähdön suorana netissä. Laukaisun pitäisi tapahtua kello 7.05 EST eli kello 14.05 Suomen aikaa. Lähetys on käynnissä kuitenkin jo nyt: NASA TV

Klikkaa Orion-kuvat suuremmiksi:

orion_7_NASA

orion_4_NASA

orion_2_NASA

orion_5_NASA

orion_1_NASA