STRIKFORNATO:n johtama BALTOPS 16 perustuu skenaarioon, jossa toteutetaan monikansallinen kriisinhallintaoperaatio YK:n päätöslauselman mukaisesti. Toiminta sijoittuu koko Itämeren alueelle Puolasta Suomenlahdelle. Hankoniemen edustalla ensimmäisessa osaharjoitusvaiheessa liikkuu merellä noin 600 sotilaan amfibio-osasto. Siinä on mukana joukkoja Suomesta, Ruotsista, Yhdysvalloista, Hollannista, Italiasta, Englannista ja Saksasta. Laivasto-osastoon kuuluva Hollannin merivoimien HNLMS Johan de Witt (L801, kuvassa oikealla) on 176 metriä pitkä ns. Landing Platform Dock (LPD)-tyypin alus. Se on otettu käyttöön vuonna 2007.
Peräosassa on myös suuri helikopterien laskeutumiskansi (otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi). Johan de Wittillä on harjoituksessa mukana kaksi Eurocopter AS532 Cougar -helikopteria (nykyisin Airbus Helicopters H215M). Aluksen hangaariin mahtuu neljä tällaista Super Puma -kopterin sotilasversiota.
Merivoimien U700 Jurmo -veneet kuljettivat suomalaiset rannikkojääkärit Hankoniemelle Syndalenin harjoitusalueelle maanantaina. Ovikonekivääreillä aseistetut Cougar-kopterit tukivat operaatiota (kuvassa yllä).
Niissä on käytössä vastaava tekniikka kuin Merivoimien kokeiluksi jääneessä, taistelukäyttöön tarkoitetussa Tuuli-ilmatyynyaluksessa. Teknologiavaihto oli osa Hornet-hankinnan vastakauppoja. Kaksi LCAC-alusta siirsi merijalkaväen joukkoja varhain maanantaiaamuna Syndaleniin. He pysyvät maissa kolmipäiväisen osaharjoitusvaiheen ajan. Suomalaisjoukot sen sijaan siirtyvät iltaisin yöpymään Johan de Wittille.
Maanantaina niin ikään harjoitukseen osallistuva 203-metrinen Englannin Royal Navyn HMS Ocean (L12) oli vielä kauempana merellä. Se on näistä kolmesta maihinnousujen tukemiseen tarkoitetuista laivoista eniten oikeaa lentotukialusta muistuttava, sillä Oceanissa on täysimittainen lentokansi. Se onkin rakennettu Invincible-luokan lentotukialuksen rungolle. Ocean toimii myös johtoaluksena ja lippulaivana.
Ocean on Royal Navyn ainoa tämän luokan helikopteritukialus. Se voi kuljettaa kaikkiaan 18 kopteria. Lentomiehistöä harjoituksessa on 180 henkeä. BALTOPS-harjoituksen ensimmäinen vaihe päättyy Hangon edustalla 8. kesäkuuta. Alukset siirtyvät seuraavaksi Ruotsin rannikkolle Utö-saaren lähistölle. Harjoituksen varsinainen taktinen maihinnousuvaihe toteutetaan siellä 11.-13. kesäkuuta.
Suomalaisjoukkoja siirretään Skavstasta Ruotsista takaisin Turkuun maanantaina 13. kesäkuuta Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskoneella. Osa muiden maiden BALTOPS-aluksista jatkaa vielä Puolaan, jossa tehdään kolmas maihinnousu 16. kesäkuuta. T.T. Merivoimien video BALTOPS 16 -harjoituksesta (jos video ei näy, katso se tästä). Muokattu 8.6: lisätty video. Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja:
|
|||