Naton Steadfast Defender jatkuu - Pohjois-Suomen ylle USA:n Black Hawk ja Chinook-helikoptereita

10-20311_030822bYhdysvaltain maavoimat osallistuu toukokuussa Suomen maavoimien Northern Forest 24 -harjoitukseen Rovajärvellä. Taisteluharjoitusvaiheessa mukana on laajasti hävittäjien ja helikoptereiden lentotoimintaa. Taivaalle lentää myös Yhdysvaltain Black Hawk ja Chinook-helikoptereita. Toiminta liittyy Naton Steadfast Defender 24 -suurharjoitukseen, joka on jatkunut Suomessa Immediate Response 24 -harjoituksena.
Rovajärvellä 
26.-31. toukokuuta järjestettävä Northern Forest 24 on Puolustusvoimien kevään suurin taisteluharjoitus. Siihen osallistuu liittolaismaiden sotilaita Yhdysvaltojen lisäksi Norjasta. Yhdysvaltalaisia joukkoja osallistuu myös taisteluharjoitusta edeltävään alueelliseen tykistön ALTAH Pohjoinen 24 -ampumaharjoitukseen, joka järjestetään Rovajärvellä 13.-25. toukokuuta. Ampumaharjoitukseen osallistuu joukkoja Jääkäriprikaatista, Porin prikaatista, Panssariprikaatista ja Merivoimista sekä Yhdysvaltojen asevoimista. Yhdysvaltalaiset johtavat tykistötulta harjoituksessa.

13-08133_030822bYhdysvaltalaiset joukot osallistuvat Kainuun prikaatin johtamaan Northern Forest 24-harjoitukseen osana Immediate Response 24 -harjoitusta, joka on osa U.S. Army Europe and African (USAREUR-AF:n) DEFENDER- ja Naton Steadfast Defender -kokonaisuutta.

Suomen Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu noin 4 500 sotilasta, joista osa on reserviläisiä. Yhdysvalloista harjoituksissa on mukana yhteensä noin 2000 sotilasta sekä noin 600 ajoneuvoa. Harjoitusjoukon kokonaisvahvuus on norjalaiset mukaanlukien suurimmillaan lähes 7000 henkilöä.

Immediate Response 24 -harjoitukseen osallistuvat yhdysvaltalaisjoukot saapuivat Pohjois-Suomeen toukokuun alussa, ja liikkuvat pääosin harjoitusalueen läheisyydessä.

Northern Forest 24 -harjoituksen tavoitteena on ylläpitää ja kehittää sotilaallista yhteistoimintakykyä ja suorituskykyä kansainvälisten kumppaneiden kanssa sekä vahvistaa Suomen kykyä sotilaallisen avun vastaanottamisessa. Lisäksi edistetään Suomen, Norjan ja Ruotsin kolmenvälistä isäntämaayhteistyötä pohjoisella alueella.

UTJR_erikoisjoukot_2Kaksivaiheinen harjoituskokonaisuus alkaa epäsuorantulen ammunnoilla ja jalkaväen taisteluammunnoilla. Tämä alueellinen tykistön ampumaharjoitus tuo Rovajärven alueelle kotimaisia ja kansainvälisiä joukkoja kalustoineen 14.5.-15.6.2024. Harjoitus päättyy kaksipuoleiseen simulaattoriavusteiseen taisteluharjoitukseen.

Northern Forest 24 -taisteluharjoitusvaiheen aikana alueella on myös lentotoimintaa. Harjoituksessa operoi suomalaista ja amerikkalaista helikopterikalustoa. Yhdysvaltojen harjoitusosastoon kuuluu viisi UH-60 Black Hawk-, kolme CH-47 Chinook- ja kolme HH-60 -helikopteria.

Puolustusvoimien Logistiikkalaitos tukee Maavoimia harjoituksiin osallistuvien liittolaismaiden joukkojen logistisissa siirroissa sekä toteuttaa joukkojen vastaanoton ja isäntämaatuen järjestelyjä.

Suomalaisjoukot operoivat harjoituksissa NH90- ja MD500-helikopterikalustoilla, joiden lisäksi Ilmavoimat tukee harjoitusta taisteluhävittäjälennoilla.

NATO_sateenvarjoSteadfast Defender 24:ään liittyvät harjoitukset jatkuvat aina 31. toukokuuta 2024 saakka. Suomen alueella on käynissä maaliskuusta toukokuulle saakka kestävän harjoituskokonaisuuden päättävä Immediate Response 24 -harjoitus. Siihen kuuluu Suomen lisäksi toimintaa Tshekissä, Virossa, Saksassa, Puolassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Lue myös: