NH90-kopterit sotaharjoituksissa Rovajärvellä, pääkaupunkiseudulla ja Keski-Suomessa

NH90_puolustusvoimatUtin Jääkärirykmentin käynnissä olevaan sotaharjoitukseen liittyen Puolustusvoimien helikoptereita ja harjoitusjoukkoja liikkuu pääkaupunkiseudulla sekä Keski-Suomessa 12.-15. kesäkuuta. Parhaillaan on meneillään myös Puolustusvoimien vaikuttamisharjoitus 2012 Rovajärvellä. Siellä NH90 päivystää mm. maastopalojen  varalta.

Pääkaupunkiseudulla harjoitustoiminta painottuu Espooseen. Keski-Suomessa joukot liikkuvat Alavuden ja Viitasaaren välisellä alueella. Sotilaat ovat pukeutuneet taisteluvarustukseen ja he käyttävät harjoitusampumatarvikkeita sekä savuja.

Sotaharjoitukseen liittyy helikopterien lentotoimintaa, jota on Keski-Suomen ja pääkaupunkiseudun lisäksi myös Kotkan ja Helsingin välisellä merialueella. Osa lentotoiminnasta ajoittuu öiseen aikaan.

Rovajärvellä NH90 osallistuu ensimmäistä kertaa maavoimien vaikuttamisharjoitukseen MVH2012, joka järjestetään 5.-15. kesäkuuta. Siellä NH90 toimii harjoituksen päivystyshelikopterina. Harjoitusten aikana se on valmiina mahdollisiin pelastus- ja palonsammutustoimiin ilmasta käsin.

Kopterin päätehtäviin harjoituksen aikana kuuluu maalialueen tarkastus ennen ja jälkeen ammuntojen sekä päivystäminen niiden aikana. Lisäksi tehtäviin kuuluvat mahdolliset palonsammutus- ja evakuointitehtävät, sekä joukkojen kuljetus ja erilaiset etsintätehtävät.

Harjoituksessa on mukana myös Tykistöprikaati Niinisalosta miehittämättömillä RUAG Ranger -tiedusteluilma-aluksilla. Niitä operoi Lentotiedustelupatteri.