NHindustries luovutti 500:nnen NH90-helikopterin - juhlakopteri toimitettiin Ranskan armeijalle

NH90_500500. NHindustries NH90-helikopteri on valmistunut ja sen on toimitettu Ranskan maavoimien ilmailulle. Kyseessä on symbolinen merkkipaalu vuodesta 2006 lähtien toimitettujen helikoptereiden osalta. NH90-helikopterit ovat käytössä myös Suomen maavoimien ilmailulla Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonassa.

Juhlakopterin toimitusta Ranskan armeijalle Airbus Helicoptersin Marignanen tehtaalla olivat 17. maaliskuuta kunnioittamassa NAHEMA:n (NATO Helicopter Management Agency) sekä useiden eri valtioiden ja kumppaneiden edustajat. NHindustries kommentoi olevansa ylpeä NH90-ohjelman saavutuksista ja odottaa innolla tulevia helikopteritoimituksia asiakkailleen.

Ranska tilasi vuonna 2020  erikoisjoukoilleen päivitetyn version NH90 TTH -helikoptereista (Tactical Troop Transport). Suorituskykyä on kehitetty mm. heikon näkyvyyden olosuhteisiin 3D-karttanäytöllä, DAS-järjestelmällä (Distributed Aperture System) sekä uudella elektro-optisella sensorilla ja kypäränäyttöratkaisulla. Erikoisjoukkojen käytössä on lisäksi enemmän fast rope -laskeutumispisteitä, kaksi ovikonekivääriä ja lisäpolttoainesäiliöt.

Ensimmäinen NH90-helikopteri toimitettiin Saksan armeijalle joulukuussa 2006. Juhlatoimitusta varjostavat Norjan, Ruotsin ja Australian viime vuosina ilmoittamat päätökset luopua NH90-kalustosta.

Suomen puolustusvoimilla on käytössään 20 NH90-helikopteria, joilla operoi Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoona. Suomi on ollut tyytyväinen koptereiden nykyiseen suorituskykyyn.

NH90 on kaksimoottorinen keskiraskas helikopteri, jonka valmistaja NHindustries on Airbus Helicoptersin, Finnmeccanican ja GKN Fokkerin yhteishanke.