Northern Griffin tuo Lappiin ruotsalaisia ja amerikkalaisia sotilaskoptereita

coldblade15_joonasmattila_maavoimat_filesUtin jääkärirykmentin vuoden tärkein talviolosuhdeharjoitus Northern Griffin 2017 järjestetään Lapissa 20. helmikuuta – 17. maaliskuuta. Tavoitteena on kehittää erikoisjoukkojen ja helikopterimiehistöjen toimintaa ja yhteistoimintakykyä vaativissa talviolosuhteissa. Harjoitukseen osallistuu yhteistoimintakumppaneita Ruotsista, Virosta, Puolasta ja Yhdysvalloista. Mukana on myös lukuisia helikoptereita ja kuljetuskoneita.

Harjoitusjoukkojen vahvuus on yhteensä noin 520 henkilöä, joista Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa ja varusmiehiä on noin 320 henkilöä. Kansainvälisten osastojen yhteisvahvuus on noin 200 henkilöä.

blackhawk1_forsvarsmaktenErikoisjoukot harjoittelevat muun muassa yhteistoimintaa tiedustelu- ja taistelutehtävissä sekä toimintakyvyn ylläpitoa pitkillä siirtymisillä Lapin tunturiolosuhteissa. Helikopterimiehistöt harjoittelevat talvi- ja tunturilentämisen erityispiirteitä erikoisoperaatioihin ja pimeälentoihin liittyen.

Suomalaiseen helikopteriosastoon kuuluu seitsemän NH Industries NH90 -kuljetushelikopteria (otsikkokuvassa) ja viisi Hughes MD500-kevythelikopteria. Ruotsi osallistuu harjoitukseen kolmella AgustaWestland AW-109 (Hkp 15) ja kolmella Sikorsky UH-60M Black Hawk -helikopterilla (Hkp 16, kuvassa yllä).

Yhdysvallat tuo harjoitukseen kaksi Boeing MH-47G Chinook -helikopteria ja kaksi Lockheed Martin C-130 Hercules -kuljetuslentokonetta. Henkilöstöä ja kalustoa saapuu Suomeen muun muassa kolmella yhdysvaltalaisella Boeing C-17  Globemaster III -rahtikoneella.

coldblade_2Suomalainen osaaminen talviolosuhteissa operoimiseen kiinnostaa kansainvälisestikin. Viime vuonna Lapissa järjestettyyn Cold Blade 16 -harjoitukseen osallistui Saksasta kaksi suurta Sikorsky CH-53GA Sea Stallionia (kuvassa oikealla, lue lisää linkistä jutun lopussa)

Lentotoimintaa on kaikkina vuorokauden aikoina koko Lapin alueella 6. - 16 maaliskuuta. Helikopterit tekevät lentojen aikana maastolaskuja. Ne saattavat käyttää toiminnassaan myös valonheittimiä ja omasuojaheitteitä, jotka näkyvät kirkkaina valoilmiöinä.

Puolustusministeriö on hyväksynyt vuosittain järjestettävän Northern Griffin 2017 -harjoituksen osaksi Maavoimien vuoden 2017 kansainvälistä harjoitustoimintaa.