Oikeus tuomitsi syytetyt päiväsakkoihin Ilmavoimien Lemmenjoen harjoituksen tapahtumista

Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa Ilmavoimien Lemmenjoella 22.-24.9.2017 välisenä aikan järjestetyn harjoituksen tapahtumien johdosta nostettuihin syytteisiin. Hovioikeus tuomitsi Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön ja Ilmavoimien entisen komentajan päiväsakkoihin. Puolustusministeri Kaikkonen totesi lausunnossaan Puolustusvoimissa olevan nollatoleranssi kaikelle epäasialliselle käytökselle.

Hovioikeuden tuomion mukaan Karjalan lennoston entinen komentaja Päiviö sai 60 päiväsakkoa esimiesaseman väärinkäytöksestä. Oikeuden päätöksen mukaan  harjoituksen johtajana toiminut lennoston komentaja käyttäytyy sopimattomasti ja epäasiallisesti. Päiviö tuomittiin myös vahingonkorvauksiin kunnianloukkauksesta.

Ilmavoimien entinen komentaja Eskelinen sai 30 päiväsakkoa palvelusrikkomuksesta. Oikeuden päätöksen mukaan Eskelinen ei käynnistänyt esitutkintaa viipymättä ja hänen katsottiin toimineen tahallisesti.

Asia käsiteltiin vastaajien sotilasarvojen vuoksi ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin hovioikeudessa. Hovioikeuden kokoonpanoon kuului kaksi sotilasjäsentä. Ratkaisuun ovat osallistuneet hovioikeuden presidentti Mikko Könkkölä, sotilasjäsenet, everstit Kari Pietiläinen ja Petteri Tervonen sekä hovioikeudenneuvokset Timo Ojala ja Tuula Myllykangas. Valmistelijana on toiminut hovioikeudenesittelijä Katja Öömi.

Berliinissä parhaillaan virkamatkalla oleva Kaikkonen korostaa, että puolustushallinnossa on nollatoleranssi kaikelle epäasialliselle käytökselle.

"On erinomaista, että asia on nyt tutkittu perusteellisesti ja sille saatiin päätös. Kunnioitamme oikeuden ratkaisua. Jos sellaista esiintyy, siihen myös puututaan, oli kyseessä sitten kersantti tai kenraali. Tämäkin prosessi on selkeä osoitus siitä, kommentoi työmatkalla Berliinissä oleva puolustusministeri Antti Kaikkonen tuomiota.

"Jos nyt jotain positiivista tästä haluaa löytää, voidaan todeta, että opiksi otetaan ja on jo otettukin. Puolustusvoimissa on esimerkiksi tehty kevään aikana korjaavia toimenpiteitä vapaaehtoisten harjoitusten järjestämisen osalta. Puolustusministeriö seuraa tietenkin tilannetta aktiivisesti. Arvioimme mahdollisten uusien toimenpiteiden tarpeet tilanteen mukaan", jatkoi Kaikkonen.

 Lue myös: