Pilatus PC-24 -suihkukoneen prototyyppi vieraili Helsinki-Vantaalla

PC-24_EFHK_cPilatus PC-24 Super Versatile Jet -pienoissuihkukone teki lyhyen vierailun Suomeen 27. lokakuuta. Helsinki-Vantaalle laskeutui koelento-ohjelmassa mukana oleva protyyppi HB-VSA. Kyseessä on sveitsiläisvalmistajan ensimmäinen suihkukone ja sen odotetaan saavan tyyppihyväksynnän joulukuun 2017 aikana.

Pilatuksen PC-24  Super Versatile Jet (HB-VSA, P03) on kolmas koelento-ohjelmaan osallistuva prototyyppi. Se saapui Helsinki-Vantaalle valmistajan kotikentältä Buochsista noin kello 11.30 ja lähti paluulennolle hieman kello 13.00 jälkeen.
 
PC-24_EFHK_bHelsinki-Vantaalla vierailleella kolmosprotolla (P03) lennetään ns. "Function and Reliability" eli normaalioperoinnin toimivuuden varmistamislentoja. Kaikkiaan kuuden viikon aikana lennetään noin 150 lentotuntia.

PC-24:n ensilento tapahtui toukokuussa 2015. Nyt koelento-ohjelmassa on edetty viimeiseen vaiheeseen ja haastavimmat lennot ovat jo takanapäin. Kolmella PC-24 -koneen prototyypillä oli lokakuun alkuun mennessä lennetty 1250 lentoa ja lentotunteja oli kertynyt jo 2000.
 
Pilatus odottaa koneensa saavan Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n ja Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen FAA:n tyyppihyväksynnän joulukuussa 2017. Uuden koneen kehittämisen ohella Pilatus ja FlightSafety International ovat kehittäneet konetyypille myös oman FFS (Full Flight Simulator) -koulutuslaitteen. Sen lisäksi tarjolla on myös huolto-organisaatioille kehitettyjä harjoitusyksiköitä.
 
PC-24_EFHK_aEnsimmäisen sarjavalmisteisen PC-24 -koneen tuotanto käynnistyi heinäkuussa 2017. Se on määrä toimittaa avausasiakkaalle amerikkalaiselle PlaneSenselle vielä kuluvan vuoden lopulla.
PlaneSensen laivastossa on nykyisin 34 PC-12 -potkuriturbiinikonetta (sama konetyyppi on käytössä Suomen Ilmavoimilla yhteyskoneena). Amerikkalaisoperaattorin laivastoon tulee kaikkiaan kuusi PC-24-suihkukonetta.
 
pc24_6_pilatusPC-24 on valmistajan mukaan ensimmäinen liikesuihkukone, joka on suunniteltu operoitavaksi lyhyiltä ja jopa päällystämättömmiltä kiitoteiltä. Koneessa on myös kuormalavan lastaamisen mahdollistava rahtiovi.

Pilatus markkinoi Super Versatile Jet -konettaan moniin eri käyttötarkoituksiin kuten liikesuihkukoneeksi, ambulanssilennoille sekä muihin erikoisoperaatioihin.

pc24_5_pilatusPilatuksen liikesuihku on ollut suosittu. Hanke julkistettiin vuoden 2013 EBACE -liikeilmailutapahtumassa ja vuoden 2014 tapahtumassa avattuun tilauskirjaan saatiin heti 84 tilausta. Tuotanto myytiin samantien loppuun vuoteen 2019 saakka.

Lue myös: