Porin lennonjohto suljettiin toukokuun loppuun saakka - kaupallinen liikenne ja lentokoulutus seis

EFPO_terminaali_1ANS Finland sulki Porin lähilennonjohdon 28. maaliskuuta alkaen. Kaupallinen lentoliikenne Porista keskeytyi, kun Helsinki-Vantaalle reittiliikennettä operoivan BASe Airlinesin koneet siirtolennettiin pois Suomesta. Myös Suomen Ilmailuopisto oli jo keskeyttänyt lentokoulutuksen toistaiseksi.

Porin lentoasemalla ei ilmailutiedotuspalvelun mukaan ole tarjolla lähilennonjohtopalvelua aikavälillä 28. maaliskuuta - 31. toukokuuta 2020. Lentoliikenne on vähentynyt merkittävästi ja reittiliikenne Poriin on keskeytetty.

Lennonvarmistusyhtiö ANS Finland päätti yhteistoimintaneuvottelunsa 23. maaliskuuta ja ilmoitti lomauttavansa henkilöstöään koronaviruksen vaikutusten seurauksena 31. toukokuuta saakka.

EMB120_BASe_1Vaikka Suomen sisäisiä lentoja on mahdollista operoita ei Porin ja Helsingin välillä lentoja markkinoiva Karhu Aero nähnyt tilanteen kannattavan kaupallisesti matkustajamäärien pudottua.

Normaalisti BASe Airlines lentää reittiä arkisin kolmesti päivässä

Operaattori BASe Airlines lensi kaksi Embraer 120 Brasilia -konetta kotikentälleen Budapestiin perjantaina 27. maaliskuuta.

Pori tunnetaan erityisesti lentäjiä kouluttavan Suomen Ilmailuopiston kotikenttänä ja lennonvarmistuspalvelun puuttuminen vaikuttaa myös sen toimintaan. Ilmailuopisto oli keskeyttänyt lentokoulutuksen opetusministeriön oppilaitoksia koskevan määräyksen seurauksena jo aiemmin. Sen uudelleen käynnistämistä on kuitenkin selvitetty.

Nyt lennonvarmistuspalveluiden puuttuessa tullee Ilmailuopiston lentokoulutustoiminta olemaan ainakin osin keskeytetty.

SIO_kalusto"Lennonjohdon sulkeminen tulee rajoittamaan suunnitelmia mahdollisesta lentokoulutuksesta. Emme halunneet lähteä erikseen ostamaan lennonvarmistuspalveluja, kun lentokoulutuksen keskeytyspäätös oli jo tehty", kommentoi Ilmailuopiston toimitusjohtaja Juha Siivonen tilannetta.

Lentokoulutusta tullaan mahdollisesti kuitenkin jatkamaan osittain. Esimerkiksi ns. PIC-lentoja ja muita näkölentosääntöjen mukaisia koulutuslentoja voitaisiin suorittaa myös ilman lennonjohtoa. Lähin lennonjohtopalvelua tarjoava lentokenttä on Tampere-Pirkkala, jota koulutuksessa voitaisiin myös tarvittaessa hyödyntää.

 Lue myös: