Portugalin ilmavoimat myönsi ilmatilaloukkauksen - kyseessä oli vahinko

portugal_P3C_OrionPortugal vahvistaa lausunnossaan maan Ilmavoimien Força Aérea Portuguesan Lockheed P-3C CUP+ Orion -meritoimintakoneen loukanneen Suomen ilmatilaa 1. huhtikuuta 2019. Lausunnon mukaan ilmatilaloukkaus oli tahaton ja se oli noin 500 metrin mittainen.

Lausunnossaan Portugali vahvisti Lentoposti.fi:n 2. huhtikuuta uutisoinnin mukaisesti kyseessä olleen Puolassa Naton Itämeren valvontaoperaatioon osallistuneen P-3C CUP+ Orion -meritoimintakoneen. Se osallistuu valvontaoperaatioon 20. huhtikuuta 2019 saakka ja tukeutuu Malborkin lentotukikohtaan.

Meritoimintakone loukkasi Suomen ilmatilaa lyhyen hetken ajan 1. huhtikuuta 2019 Upinniemen edustalla noin kello 17.59.

Itämeren alueella kansainvälisessä ilmatilassa lentää jatkuvasti useiden eri valtioiden sotilaskoneita. Suomen edustalla kyseinen ilmatila on erityisen kapea. Tiedustelukoneiden eli ns. sahureiden lisäksi alueella lentää myös kuljetuskoneita, hävittäjiä ja pommikoneita.

Lausunto on toimitettu Suomen viranomaisille, jotka julkistivat tapansa mukaan pienellä viiveellä tapahtuneen ilmatilaloukkauksen. Rajavartiolaitos selvittää tätä epäiltyä ilmatilaloukkausta ja lausunnon myötä selvitystyö loppunee lyhyeen.

Lue myös aikaisempi uutisemme aiheesta: