Presidentti hyväksyi Suomen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välisen lentoliikennesopimuksen

Etihad_tail_1Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyi lentoliikenteestä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa tehdyn sopimuksen ja vahvisti lain sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta.

Sopimus on luonteeltaan kahdenvälinen lentoliikennesopimus, jossa sovitaan muun muassa siitä, miten ja millä edellytyksillä sopimusosapuolet voivat nimetä lentoliikenteen harjoittajia käyttämään sopimuksella myönnettyjä liikenneoikeuksia.

Sopimuksen mukaisesti lentoliikenne Suomen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välillä on täysin vapaata eli määrällisiä tai reittirajoituksia ei ole kummankaan maan lentoliikenteen harjoittajille. Sopimus on allekirjoitettu Dubaissa 22. heinäkuuta 2013. Lain voimaantulosta säädetään valtioneuvoston asetuksella.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurin lentoyhtiö on Emirates, joka on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin lentoyhtiö ja kasvattaa jatkuvasti matkustajamääriään tavoitteena nousta maailman suurimmaksi lentoyhtiöksi lähivuosina. Toinen suurpeluri on Etihad Airways, joka on ostellut osuuksia useista eurooppalaisyhtiöistä.

Arabiemiraattien liiton puolelta sopimus kattaa myös Air Arabian, RAK Airwaysin ja halpalentoyhtiö FlyDubain.

Nykyisellään Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaissa sijaitsevan suurimman lentoaseman kautta kulkee vuosittain lähes 40 miljoonaa matkustajaa.  Dubain lentoasema on Lähi-itään sekä Aasiasta ja Australiasta Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan matkustaville tärkeä välilaskupaikka.

Lue myös: