Prikaatikenraali J-P Keränen vastaanotti ilmavoimien komentajan tehtävät vaihtokatselmuksessa 27.5.

Vaihtokatselmus_1Suomen ilmavoimat sai uuden komentajan, kun nykyinen komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen luovutti Ilmavoimien komentajan tehtävät prikaatikenraali Juha-Pekka Keräselle vaihtokatselmuksessa Tikkakoskella 27. toukokuuta.

Tikkakosken varuskunnassa 27. toukokuuta järjestetyssä ilmavoimien komentajan vaihtokatselmuksessa paraatijoukkoja komensi operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen. Vaihtokatselmuksen yhteydessä järjestetyn kenttähartauden piti Ilmavoimien kenttärovasti Janne Hulkko. 

"Jokainen komentajakausi on erilainen ja viranhaltijalleen ainutlaatuinen kokemus. Nämä menneet reilut kolme vuotta ovat sisältäneet useita merkittäviä ja historiallisiksikin luonnehdittuja asioita", sanoi kenraalimajuri Pasi Jokinen.
 
Vaihtokatselmus_2"Valmiudesta huolehtiminen ja kyky toimeenpanna toimintaympäristön edellyttämiä operaatioita on ollut ajattelussani tärkeää. Ilmavoimien komentajana minulla oli keskeistä varmistaa, että kärkisuorituskyvyillä on mahdollista terävöityä entisestään, mutta ehkä jopa tärkeämpää on se, että myös ketjun ohuimmat lenkit vahvistuvat. Olemme onnistuneet kauteni alussa laaditun arvopohjaisen strategian, kehittämissuunnitelman sekä meille kohdennettujen ja vielä kohdennettavien henkilö- ja taloudellisten resurssien avulla tässä asiassa hyvin. Ilmavoimat on vahva ja oikeassa valmiudessa. Jätän komentajuuden seuraajalleni levollisin mielin", päätti kenraalimajuri Jokinen.
 
"Johtajuutesi tänä haastavana aikana on ollut rauhallista, selkeää ja päämäärähakuista mahdollistaen analyyttisen ja rakentavasti keskustelevan työskentelyn. Ilmavoimat tietää mitä meiltä odotetaan, ja tulevaisuuden kehittämisen päätökset on tehty. Meidän on helppo jatkaa viitoittamallasi tiellä – Ilmavoimat on iskussa", totesi prikaatikenraali Keränen juhlapuheessaan kenraalimajuri Jokiselle.

Vaihtokatselmusta kunnioitettiin lisäksi neljän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän ja kahden Hawk-suihkuharjoituskoneen ylilennolla.

JPKeranenPrikaatikenraali Juha-Pekka Keränen aloittaa Ilmavoimien komentajana 1. kesäkuuta alkaen.

Prikaatikenraali Keränen on toiminut vuoden 2021 alusta lähtien ilmavoimien esikuntapäällikkönä.

Aikaisemmin hän on palvellut muun muassa Ilmavoimien operaatiopäällikkönä vuosina 2017–2020, Satakunnan lennoston komentajana 2015–2017 ja henkilöstöosaston päällikkönä Ilmavoimien esikunnassa 2011–2013. Keränen toimii myös HX-hankejohtajana ilmavoimien hävittäjähankkeessa.

1990-luvun lopussa Keränen oli Ilmavoimien Hornet-esityslentäjä. Hänen soolonsa keräsi kiitoksia Lappeenranta International Airshow'ssa 1999.

Keränen ylennettiin everstiksi vuonna 2012 ja prikaatikenraaliksi vuonna 2020.

JokinenIlmavoimien nykyinen komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen siirtyy reserviin kesäkuun alussa 2022.

Kenraalimajuri Jokinen on palvellut Ilmavoimien komentajana huhtikuusta 2019 alkaen.

Viimeisinä tehtävinään reserviin siirtyvä komentaja suoritti joukkojen tarkastuksen Lohtajan valtakunnallisessa IPH 1/22 -ilmapuolustusharjoituksessa 26. toukokuuta. Viimeisen Hornet-lentonsa Jokinen lensi aiemmin toukokuussa Ilmataktiikka 22 -harjoituksen yhteydessä.

Ilmavoimat vaihtaa tulevina vuosina pääkalustoaan F/A-18 Horneteista F-35 Lightning II -hävittäjiin. Lisäksi ilmapuolutustukseen ja ilmatorjuntaan on tulossa paljon uutta. Myös Suomen liittymishakemus Natoon tuo hyvästä yhteistoimintakyvystä huolimatta paljon töitä ilmavoimille. MH

Päivitys kello 14.43: Lisätty kenraalimajuri Jokisen ja prikaatikenraali Keräsen puheet vaihtokatselmuksesta.

Lue myös: