Puolustusministeri Haglund esitti Ruotsille yhteistä Islannin ilmatilan valvontaa.

Icelandpolicing_USAFRuotsiin ensimmäisen ulkomaanvierailunsa tehnyt tuore puolustusministeri Carl Haglund otti matkalla esille myös Islannin ilmavalvonnan. STT:lle antamassaan puhelinhaastattelussa Haglund kertoi todenneensa Ruotsin puolustusministeri Karin Enströmille olevan tärkeää, että Ruotsi olisi mukana tehtävässä yhdessä Suomen kanssa.

"Ruotsi ei ole vielä tehnyt osallistumisestaan päätöstä", Haglund kertoi STT:lle. "Minulle jäi sellainen käsitys, että Ruotsi näkee asian samoin, eli jos he osallistuvat, niin he osallistuvat Suomen kanssa", puolustusministeri arvioi tilannetta.

Islanti on NATO-maa, jolla ei ole omia puolustusvoimia. Vuoteen 2006 asti Yhdysvallat vastasi Islannin ilmapuolustuksesta Keflavikin tukikohdasta käsin.

Icelandic air policing on vuonna 2008 alkanut NATO-operaatio, joka käynnistyi Islannin pyynnöstä. Venäläisten koneet loukkasivat maan ilmatilaa useita kertoja amerikkalaisten lähdettyä.

Operaatioon on osallistunut useiden maiden ilmavoimien koneita. Sotilasliittoon kuulumattomat Suomi ja Ruotsi olisivat mukana pohjoismaisen yhteistyön merkeissä.

Suomelle osallistuminen Islannin ilmatilanvalvontaan tarkoittaisi neljän F-18 Hornet -hävittäjän lähettämistä kerran vuodessa kolmeksi viikoksi Islantiin. Lisäkustannukset normaaliin lentämiseen verrattuna olisivat noin miljoona euroa vuodessa.

 

Lue myös: