Puolustusvoimain itsenäisyyspäivän paraati Haminassa - ylilennossa hävittäjät ja helikopterit

Paraati21_HN4Puolustusvoimat juhlistaa Suomen 105. itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta 2022 valtakunnallisella paraatilla Haminassa. Paraatikatselmus järjestetään Haminan urheilukentällä ja ohimarssi Kadettikoulunkadulla. Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon voi tutustua Suomen lipun aukiolla. Teemana on Turvallisuus tehdään yhdessä.

Itsenäisyyspäivän paraatiin osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Rajavartiolaitoksesta ja veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1200 henkilöä. Tapahtumassa on mukana lisäksi Poliisin, Pelastuslaitoksen ja Tullin kalustoa.

Paraatikatselmus alkaa kello 12 Haminan urheilukentällä, jonne paraatijoukot aloittavat ryhmittymisen kello 11.30 alkaen. Katselmuspaikalle kannattaa tulla jo ennen joukkojen ryhmittymistä seuraamaan kello 11.20 alkaen Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopterin lentoa.

Kello 13.15 alkavaan ohimarssiin osallistuu jalan noin 900 henkilöä ja moottoroidussa osastossa noin 50 Puolustusvoimien, Poliisin ja Tullin ajoneuvoa. Ohimarssin lopuksi marssivat Rakuunakillan perinneratsukot.

Ohimarssin ylilennoissa nähdään Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Haminan alueella.

paraati19_LEPO_1Ohimarssin vastaanottopaikka on Kadettikoulunkadulla Reserviupseerikoulun päärakennuksen kohdalla. Jalan marssivien joukkojen lähtökynnys on Kadettikoulunkadun ja Erottajankadun risteyksessä, ja moottoroitujen osien Annankadun ja Koulukadun risteyksen tasalla. Ohimarssi etenee Kadettikoulunkadulta Maariankadulle.

Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kakkola. Ohimarssissa hänen seuranaan on Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä. Paraatin kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit ja lotat. Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalo. Kenttähartauden pitää katselmuksessa Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kenttärovasti Kari Mannermaa.

Paraatin järjestelyistä vastaa Maasotakoulu ja musiikista Rakuunasoittokunta. Yleisölle paraatin juontaa toimittaja, kapteeni (res), Riku Rantala.

Suomen lipun aukiolla on itsenäisyyspäivänä Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten yhteinen toimintakenttä, jossa voi tutustua kalustoon ja toimintaan.

Tapahtumaan on vapaa pääsy ja yleisöä pyydetään saapumaan itsenäisyyspäivänä tapahtumapaikoille hyvissä ajoin jalan.

Paraatialue on lentokieltoaluetta, ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi, poikkeuksena ainoastaan viranomaistoiminta.

Paraatipäivän ohjelma

Kello  
8.00 Lipunnosto Reserviupseerikoulun päärakennuksella
9.00 Seppeleenlaskutilaisuus Johanneksen kirkon puistossa
9–16  Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten toimintakenttä Suomen lipun aukiolla
10.00 Juhlajumalanpalvelus Marian kirkossa

11.20

NH90-kuljetushelikopterin lento Haminan urheilukentän päällä
11.30 alkaen Paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Haminan urheilukentälle
12.00 Paraatikatselmus Haminan urheilukentällä
13.15 Ohimarssi Kadettikoulunkadulla